Marković: Ni riječi o zastoju pregovora

Iako nijedna država regiona trenutno nije spremna za članstvo u EU, Crna Gora je najbliža tom cilju, ocijenio je premijer Duško Marković, na pres konferenciji u Sofiji, nakon samita EU - Zapadni Balkan.

Poručio je da je rasvjetljavanje napada na Oliveru Lakić prioritet. Predsjednik Vlade je naglasio da lideri EU nijesu pominjali klauzulu balansa i zaustavljanje pregovora sa Crnom Gorom, ali da je zajednička ocjena da je trenutak da Crna Gora odgovara na složenije izazove u pregovaračkom procesu,.

"Nije isto usvajati zakonodavstvo, prihvatati standarde, formirati institucije i ispunjavati uslove za zatvaranje poglavlja koje omogućavaju završtak pregovaračkog procesa. Moramo biti efikasniji u brobi protiv kriminala", rekao je Marković crnogorskim novinarima.

Najveći dio je, kako kaže, na nama - da uradimo posao koji je neophodan kako bi išli prema Evropskoj uniji.

"Evropsku perspektivu ne treba stavljati u kontekst trke sa drugima, već da završimo naš posao kako bi bili spremni za EU. Crna Gora želi da i ostali napreduju na tom putu", rekao je Marković i dodao da ćemo ove godine otvoriti i preostala tri poglavlja."Komesar Han je rekao istinu da niko u ovom trenutku nije spreman za članstvo u EU.

Tek treba da izgradimo našu spremnost, ali je Crna Gora najbliža tome i uradićemo sve da tu priliku iskoristimo", poručio je Marković.

Premijer je kazao da je sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, između ostalog, govorio o jačanju vladavine prava, razgraničenju sa Kosovom, kao i pitanju slobode medija. Marković je ocijenio da je napad na Oliveru Lakić, najveća šteta nanijeta Crnoj Gori u posljednjih trideset godina.

"To je šteta koja je za Crnu Goru išla brže od svjetlosti i zato sam kao predsjednik Vlae rekao da ću uraditi sve da pronađemo izvršioca, ali i nalogodavca", kazao je Marković.

izvor:rtcg