U Evropsku uniju kad budemo spremni

Crna Gora će biti članica Evropske unije kada bude spremna, i kada vi budete bez sumnje vidjeli našu spremnost, poruka je premijera Duška Markovića, u obraćanju na plenarnoj sesiji Samita Evropska unija - Zapadni Balkan, koji se održava u Sofiji.

Marković je poručio da je članstvo u EU naše strateško opredjeljenje.

"Zato što želimo da svakodnevni dio našeg života budu vladavina prava, dugoročna ekonomska i politička stabilnost, sloboda izražavanja i medija, ne kao izbor, nego stanje svijesti. Ovoj Vladi to je apsolutni prioritet, počev od dobijanja završnih mjerila u poglavljima 23 i 24 i stvaranja uslova za zatvaranje poglavlja, sa svim kompleksnostima koji taj proces podrazumijeva", rekao je Marković.

On je, u obraćanju predsjednicima Evropskog savjeta, Evropske komisije i Vlade Bugarske, Donaldu Tusku, Žan Klod Junkeru i Bojku Borisovu, rekao da zamora u pregovorima nema.

"Iako ponekad izgleda da se naš entuzijazam u pregovorima smanjio, upravo je suprotno – zamora nema već se, nakon šest godina intenzivnog pregovaranja bez zastoja, pripremamo za još zahtjevniju i odlučujuću fazu pristupanja. Naš prioritet će pritome biti rastući politički i društveni konsenzus u procesu pregovaranja i rješavanja problema u društvu. Motivisani smo i rezultatima kao što je naš ekonomski rast u prethodnoj godini koji je premašio naša očekivanja i procjene partnera, i naš rastući renome obećavajuće destinacije za investitore", rekao je Marković.

Premijer je rekao da je ključna i dalja podrška EU i zemalja članica.

"Da svojom ekspertizom, fondovima, podrškom, budu naši glavni partneri i adresa, da dostignemo taj nivo stabilnosti koji je nepovratan i nepodložan bilo kakvim turbulencijama ili uticajima sa strane. To još uvijek nije slučaj i naš region sa izazovima o kojima danas ovdje pričamo može da ih prevaziđe jedino uz jasnu evropsku perspektivu koja nema alternativu. Uvjereni smo da će to biti glavni rezultat današnjeg dijaloga", kazao je Marković.

Prvi čovjek crnogorske vlade saopštio je da glavne asocijacije, kada se pomene region, ne moraju više da budu samo bezbjednosni izazovi, bilateralni sporovi ili ekonomska nerazvijenost.

"Potencijali regiona, turizam, investicije, treba sve više da budu asocijacija na Zapadni Balkan. Potencijali koji će svoju punu realizaciju ostvariti upravo pomoću povezanosti unutar regiona i sa Unijom, što je opravdano centralna tema samita i u srži rješenja za preostale probleme u regionu", rekao je Marković.

Za Crnu Goru je, kazao je on, vitalan projekat Plavog autoputa, tj. Jadransko-jonskog koridora, kao dijela Trans-evropske saobraćajne mreže.

"Najvidljiviji, i ekonomski najneophodniji vid podrške Evropske unije je ako naši građani znaju da će razvojem i modernizacijom fizičke infrastrukture moći u sasvim dogledno vrijeme za tri puta manje vremena da dođu do Beograda i dalje do Budimpešte ili Skoplja odnosno Sofije. Kao i da će mladi ljudi i profesionalci zaista moći iskoristiti prilike koje im stvaramo i u okviru Berlinskog procesa – da povećaju mobilnost, kao i da svi građani osjete benefite digitalne ekonomije, smanjenih troškova rominga, uklanjanje trgovinskih barijera i pojednostavljenje usluga", kazao je on.

 

Izvor: rtcg