Marković na samitu EU u Sofiji

Premijer Duško Marković boraviće danas i sjutra u Sofiji, gdje će učestvovati na Samitu Evropska unija (EU) – Zapadni Balkan, odnosno na sesiji Bečkog ekonomskog foruma na temu Susret politike i ekonomije.

Kako je saopšteno iz Vlade, na Samitu, koji predstavlja jedan od ključnih događaja u ovoj godini za integracioni proces i perspektivu Zapadnog Balkana u EU, okupiće se šefovi država i vlada zemalja članica Unije i šest zemalja regiona.

Najavljeno je da će, pored domaćina, premijera Bugarske Bojka Borisova, u radu Samita učestvovati predsjednik Savjeta EU Donald Tusk, visoka predstavnica za vanjsku politiku i bezbjedonost Federika Mogerini i komesar za proširenje i susjedsku politiku, Johanes Han.

Na skupu će, prvi put nakon Samita EU održanog 2003. u Porto Karasu kod Soluna, tema biti region Balkana, odnosno njegova evropska integracija, a glavna tema samita je povezanost /connectivity/.

„Samit će biti i prilika da se Crna Gora predstavi još jednom kao predvodnik u procesu evropske integracije zemalja regiona, da ukaže na uspjehe koje je do sada dostigla i da najavi dodatno angažovanje na ubrzanju dinamike procesa pregovora“, kaže se u saopštenju.

Taj događaj će biti i još jedna prilika da se pokaže značaj politike dobrosusjedskih odnosa koju Crna Gora aktivno sprovodi, i već je prepoznata kao faktor stabilnosti u odnosima u regionu Zapadnog Balkana.

Samit EU – Zapadni Balkan će biti prilika i za brojne bilateralne susrete Markovića.

 

Izvor:RTCG