Marković naredna dva dana u Sofiji

Premijer Duško Marković boraviće naredna dva dana u Sofiji, gdje će sjutra učestvovati na Samitu Evropska unija (EU) – Zapadni Balkan, a u petak na sesiji Bečkog ekononskog foruma na temu „Susret politike i ekonomije“.

Kako je saopšteno iz Vlade, na Samitu, koji predstavlja jedan od ključnih događaja u ovoj godini za integracioni proces i perspektivu Zapadnog Balkana u EU, okupiće se šefovi država i vlada zemalja članica Unije i šest zemalja regiona.

Najavljeno je da će, pored domaćina, premijera Bugarske Bojka Borisova, u radu Samita učestvovati predsjednik Savjeta EU Donald Tusk, visoka predstavnica za vanjsku politiku i bezbjedonost Federika Mogerini i komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han.

Na skupu će, prvi put nakon Samita EU održanog 2003. u Porto Karasu kod Soluna, tema biti region Balkana, odnosno njegova evropska integracija, a glavna tema samita je povezanost /connectivity/.

„Samit će biti i prilika da se Crna Gora predstavi još jednom kao predvodnik u procesu evropske integracije zemalja regiona, da ukaže na uspjehe koje je do sada dostigla i da najavi dodatno angažovanje na ubrzanju dinamike procesa pregovora“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će taj događaj biti i još jedna prilika da se pokaže značaj politike dobrosusjedskih odnosa koju Crna Gora aktivno sprovodi, i već je prepoznata kao faktor stabilnosti u odnosima u regionu Zapadnog Balkana.Dodaje se da će Samit EU – Zapadni Balkan biti prilika i za brojne bilateralne susrete Markovića.

Izvor:mina