Zapadni Balkan da ostane u fokusu EU

Zapadni Balkan mora da ostane u fokusu Evropske unije (EU), ocijenjeno je na današnjem sastanku ministra odbrane, Predraga Boškovića i delegacije visokih predstavnika Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Tema sastanka bile su političko-bezbjednosne prilike u regionu Zapadnog Balkana i perspektive buduće saradnje na polju borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.Kako je saopšteno, sagovornici su se složili da Zapadni Balkan mora ostati u fokusu Evropske unije, te da države regiona u procesu evropskih integracija treba maksimalno da se posvete kako individualnom postizanju rezultata, tako i zajedničkom zalaganju za sveukupni prosperitet regiona.

"Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji i NATO savezu" ocijenio je Bošković i dodao da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja ključni, kako za proces integracija, tako i za rješavanje pitanja od značaja za sve države regiona.

"Dinamične promjene bezbjednosnih prilika na globalnom planu obavezuju da se doprinos kolektivnoj odbrani shvati sa neophodnom ozbiljnošću, zbog čega Crna Gora kontinuirano ulaže u modernizaciju i unaprjeđenje odbrambenog sektora. Istovremeno, aktivno promovišemo proces integracija i NATO politiku otvorenih vrata", zaključio je Bošković.

Izvor:rtcg