Svi koji ne budu implementirali Evropa sad biće kažnjeni

Ministar ekonomskog razvoja i predsjednik Koordinacionog tijela Jakov Milatović kazao je da je Evropa sad u fokusu Vlade i uradiće sve da program bude implementiran na način koji je zamišljen. Rekao je da neće biti selektivnostii da će svi koji ne budu implementirali program biti kažnjeni.

Milatović je kazao da je Evropa sad normiran program da bude win win i za radnike i za poslodavce.

On je kazao da će on povećati standard građana, a kada je riječ o poslodavcima, njima će biti smanjeno poresko opterećenje.

“Ono što Evropa sad donosi je povećanje neto zarade za radnike i smanjenje poreskog opterećenja većine poslodavaca. Taj program treba samim tim da povećanjem zarada dodatno stimuliše potrošnju, što će dodatno pospješiti ekonomski rast i neutralisati gubitak koji država ima kroz umanjenje poreza i doprinosa", kazao je ministar.

Istakao je da inspekcija ima podatke o zaradama i ugovorima i da oni će poslužiti za kontrolu kako bi se podaci upoređivali.

Napomenuo je da će u narednom periodu dvokratno raditi call centar u okviru UIP na broj 080 555 555 građani će moći da prijave potencijalne zloupotrebe programa.

Podsjetio je da je predviđena norma koja jasno kaže da svako umanjenje poreza i doprinosa koja se tiču radnika moraju da se reflektuju kroz povećanje njihove neto zarade. Poručio je da je ovo prvi korak u strukturnim promjenama u našoj ekonomiji.

"Ovo je naša velika pobjeda u odnosu na sivu ekonomiju i to će biti prioritet naše Vlade kako bismo stavili akcenat na fer poslovanje", istakao je ministar.

"To je zakonska norma čija će se neimplementacija provjeravati. Njeno neprimjenjivaće će se drakonski kažnjavati", kazao je Milatović.

Istakao je da će naredna sjednica Koordinacionog tijela biti za 10 dana.

Ponovio je da je program normiran da bude na benefit radnika i poslodavaca.

Za sada 30 prijava i 32 aktivna inspektora

Zamjenica direktora Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević kazala je da Uprava radi na pojačanju kapaciteta.

“Trenutno imamo oko 32 radno aktivna inspektora rada. Mi smo već izdvojili iz istema softversko rješenje kojim će se sve prijave koje se tiču progrma Evropa sad izdvajati. Trenutno imamo tridesetak prijava. Većina njih su hipotetički postavljena pitanja šta ako”, kazala je ona.

Istakla je da če se izricati kazne koje će biti do 20 hiljada eura.

Ministar je dodao da ne postoji racionalno objašnjenje zašto poslodavci ne bi pravilno primijenili program.

V.d. direktorka Uprave prihoda i carina Milena Petričević kazala je da ako neki poslodavac sebi želi dobro nema razloga da ne postupi u skladu sa zakonom.

"Rast cijena neće pojesti povećanje plata"

Milatović je rekao da je ova Vlada u pokazala najbolji odnos prema poslodavcima u odnosu na prethodni period. On je kazao da će prosjećna plata biti uvećana za više od 20 odsto, a da je rast cijena bio 4,4 odsto.

“Ako je 4,4 odsto rast cijena veći od 20 odsto rasta plata, onda ja ne znam...Ne znam kako može neko da plasira drugačije teze da će povećanje plata pojesti rast cijena. Ne razumijemo svi isto matematiku izgleda”, istakao je ministar.

Koordinaciono tijelo za praćenje programa „Evropa sad” održalo je jutros prvi sastanak. Ovo tijelo je formirano juče na sjednici Vlade, a za predsjednika je izabran ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, dok će zamjenik predsjednika biti savjetnik premijera Dejan Abazović.

Kako je juče saopšteno iz Vlade, zadaci Koordinacionog tijela će biti: praćenje i koordinacija aktivnosti u okviru implementacije programa „Evropa sad”, kao i praćenje, u saradnji sa nadležnim organima i institucijama, otklanjanja prijavljenih nepravilnosti prilikom implementacije programa.

“Zadatak Koordinacionog tijela će biti i dostavljanje polugodišnjeg izvještaja o realizovanim aktivnostima Vladi Crne Gore. Koordinaciono tijelo će se sastajati po potrebi, a najmanje jednom mjesečno”, saopšteno je iz Vlade.

Koordinaciono tijelo može da traži podatke, objašnjenja i izvještaje od nadležnih organa i institucija u vezi sa pitanjima koja se odnose na program „Evropa sad”, te da, po potrebi, angažuje i predstavnike drugih organa, institucija i organizacija, kao i stručna lica koja učestvuju u radu tog tijela, bez prava odlučivanja.

“Takođe je predviđeno, kao mogućnost, formiranje manjih operativnih timova koji će pratiti realizaciju aktivnosti”, saopšteno je juče iz Vlade.

Izvor:rtcg