SMCG: Zaposleni u crnogorskim medijima nemaju razloga za slavlje

Svjetski dan slobode medija i ove godine nije razlog za slavlje za brojne zaposlene u toj djelatnosti u Crnoj Gori, smatraju u Sindikatu medija (SMCG).

U proglasu Sindikata povodom Svjetskog dana slobode medija navodi se da se ekonomski položaj zaposlenih u medijima u Crnoj Gori u odnosu na prošlu godinu pogoršao, a u velikom broju lokalnih javnih emitera zarade kasne po više mjeseci, što je praksa koja traje već godinama.

„Ta zarada u većini medija je ionako mizerna, a zaposleni zbog njenog kašnjenja ne mogu sebi ni svojim porodicama obezbijediti osnovne životne potrebe i na ivici su egzistencije“, kaže se u proglasu.

U SMCG smatraju da su zbog lošeg materijalnog položaja, zaposleni u medijima podložni pritiscima i veoma skloni autocenzuri.Prema njihovim riječima, sve to dovodi do daljeg pada profesionalnih standarda.

„Takođe, oštra podijeljenost medija i politička obojenost ne jenjavaju, što ne čini nimalo veselom budućnost medijske scene u Crnoj Gori“, navodi se u proglasu.

Iz SMCG podsjećaju da je i Izvještaj Evropske komisije pokazao da nema napretka u slobodi medija u Crnoj Gori, uprkos deklarativnim zalaganjima nadležnih.

 

Izvor:RTCG