Sijarto: Ubrzati proširenje, Crna Gora i Srbija brže u EU

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da EU treba da bude mnogo odlučnija u namjeri da ubrza proširenje na zemlje Zapadnog Balkana.

On je nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom rekao i da je neophodno da ove godine otvori sva poglavlja u pregovorima o pridruživanju sa Crnom Gorom i Srbijom.  

“Mađarska je veoma nezadovoljna stavom Evropske komisije da ove dvije zemlje mogu da budu primljene najranije 2025. ”, kazao je Sijarto za MTI. On je takođe ocijenio kao razočaravajuću izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona da će Pariz prijem novih članica EU podržati tek nakon što evropski blok obavi unutrašnje reforme.

“Ovaj pristup pokazuje da Zapadna Evropa nedovoljno razumije region. Zapadni Balkan može podjednako da postane izvor nestabilnosti ili da donese veliki napredak u bezbjednosti Evrope”, poručio je Sijarto.

Mađarski šef diplomatije je ocijenio da je “prijem država Zapadnog Balkana u ekonomskom i bezbjednosnom interesu Evrope u cjelini i njihova integracija bi osigurala stabilnost u regionu”.

Sijarto je dodao da ukoliko to bude zanemareno, “novi talas migracija bi lako mogao da se pojavi na južnim granicama EU, što su u našem slučaju i granice Mađarske”.

 

Izvor:AntenaM