EU preduslov za trajnu stabilnost Z. Balkana

Integracija zemalja regiona u EU nema alternativu i osnovni je preduslov za trajnu stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana, poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, tokom sastanka sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Podsjetivši na zajedničku istoriju i bliskost dva naroda, te činjenicu da ne postoje otvorena pitanja u bilateralnim odnosima dvije zemlje predsjednik Bečić je naglasio da Crna Gora želi da učvrsti i produbi saradnju sa Sjevernom Makedonijom.

On je ocijenjujući da su politički odnosi dvije zemlje zasnovani na korespondirajućim ciljevima u okviru NATO partnerstva, reformskim aktivnostima kao i međusobnoj podršci u realizaciji unutrašnih prioriteta i vanjskopolitičkom kursu, konstatovao da relacije Crne Gore i Sjeverne Makedonije jesu primjer uspješne regionalne saradnje. Predsjednik Bečić je ocijenio i da su ,,aktivnosti Sjeverne Makedonije na planu rješavanja svih otvorenih pitanja sa susjedima i nedvosmislena posvećenost regionalnoj saradnji dale nemjerljiv doprinos očuvanju stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana”.

Bečić je u Sjevernoj Makedoniji istakao da su integracioni procesi prioritet Crne Gore, te podsjetio da je naša zemlja sa svim otvorenim i tri privremeno zatvorena pregovaračka poglavlja, kao zemlja koja nema otvorenih bilateralnih pitanja, koja ima 100% usklađenu spoljnu politiku sa politikom EU, snažnu podršku građana evropskom putu, ,,najuspješnija od država kandidata u ovom procesu“.

Bečić je naveo i da ,,sponu između dvije prijateljske države predstavljaju iseljenici iz Crne Gore nastanjeni u Sjevernoj Makedoniji, kao i makedonska dijaspora u Crnoj Gori”.

Predsjednik crnogorskog Parlamenta je izrazio uvjerenje da su odlični politički odnosi i prijateljstvo dvije države važan preduslov kvalitetne ekonomske saradnje, za šta ,,postoje značajni potencijali i dobre institucionalne osnove”. U cilju snaženja ekonomskih odnosa, od presudne važnosti je, naglasio je Bečić, unapređenje saobraćajne povezanosti dvije države – što bi omogućilo intenziviranje turističke fluktuacije stanovništva, ali i povećanje trgovinske razmjene .

Pendarovski je istakao da Sjeverna Makedonija visoko cijeni mogućnost razmjene iskustava sa Crnom Gorom u cilju postizanja zajedničkog strateškog opredjeljenja, članstva u Evropskoj uniji, te u tom kontekstu osvrćući se na predstojeći Savjet za opšte poslove Evropske unije, istakao važnost ,,tretiranja integracije zemalja Zapadnog Balkana kao jednog od ključnih strateških i geopolitičkih prioriteta unutar Unije i dodatnog podsticaja reformskim procesima u našim državama”.

Pendarovski je ukazao i na važnost daljeg intenziviranja međuparlamentarne saradnje između dvije države.

Kako je saopšteno iz Skupštine, sagovornici su se saglasili da ,,dvije zemlje dijele identične spoljnopolitičke ciljeve i vizije i da sa Alijansom u NATO alijansi značajno doprinose obezbjeđivanju trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta u cijelom regionu”.

izvor:rtcg