Ombudsman od Vlade traži hitno izjašnjenje o djelovanju vjerskih zajednica u obrazovanju

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković uputio je Vladi urgenciju tražeći da se izjasni koje aktivnosti će preduzeti na osnovu preporuka da treba da uredi djelovanje vjerskih zajednica u obrazovanju, nakon što je ustanovljeno da Ženska medresa i Reuda u Rožajama rade nezakonito, saznaje Pobjeda.

Vlada se nije izjasnila u roku od 30 dana koliko je ombudsman ostavio nakon što je predmet okončan.

Sredinom februara zaštitnik je po sopstvenoj inicijativi formirao predmet i otvorio istragu kako bi provjerio rad vjerskih škola u Rožajama, nakon što su mediji objelodanili da tamo postoje škole koje nelegalno djeluju, a to je potvrdio i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, koji je tražio i reakciju nadležnih.

Nakon što je zaštitnik ljudskih prava i sloboda ustanovio da je evidentno da za rad Srednje vjerske škole Ženska medresa, koja je istureno odjeljenje ,,Gazi Isa Begove medrese“ iz Novog Pazara i vjerske predškolske ustanove ,,Reuda“ u Rožajama ne postoji pravni osnov, izradio je preporuke za Vladu da poboljša stanje u ovoj oblasti.

Zatraženo je od izvršne vlasti da preduzme neophodne mjere i aktivnosti u okviru svojih ustavnih ovlašćenja kako bi se na cjelovit način uredilo djelovanje vjerskih zajednica u oblasti obrazovanja, ali Vlada u datom roku nije obavijestila ombudsmana što će konkretno da preduzme.

“Nijesmo dobili odgovor na date preporuke. Tražili smo sada od Vlade da se bez odlaganja izjasni što su preduzeli”, rekla je za Pobjedu zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković.

Odgovarajući na pitanje što će da uslijedi u slučaju da Vlada ne odgovori ni na ovaj dopis, ona kaže da ne očekuje takav ishod.

 

Izvor:AntenaM