Upis u prvi razred osnovne škole u ponedjeljak

Upis u prvi razred osnovne škole počeće u ponedjeljak, a upisuju se djeca koja navršavaju šest godina u ovoj kalendarskoj godini, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Navodi se da od ove godine važi teritorijalni princip, što znači da će se za svaku školu odrediti pripadajuća naselja/ulice.

"Te spiskove škole imaju obavezu da istaknu na vidnim mjestima i na svojim sajtovima. Svrha teritorijalnog principa

je prije svega da se djeci koja žive u blizini škole omogući upis u tu ustanovu", kaže se u saopštenju.Procedura upisa se realizuje zakazivanjem sistematskog pregleda kod izabranog pedijatra, zakazivanjem razgovora kod pedagoga ili psihologa škole, uz ljekarsko uvjerenje zdravstvene ustanove i razgovorom djeteta sa pedagogom ili psihologom škole.

 Iz Ministarstva navode da će, usljed početka primjene teritorijalnog principa, jedan dio roditelja biti dužan da dostavi i potvrdu o prebivalištu.Tu potvrdu moraju pribaviti oni roditelji koji nijesu prijavili promjenu prebivališta (adrese stanovanja) Ministarstvu unutrašnjih poslova, kako bi dijete mogli upisati u školu koja pripada njihovom trenutnom mjestu prebivališta.

 "Potvrdu o prebivalištu moraju pribaviti i oni roditelji koji su nakon februara 2018. mijenjali adresu stanovanja, nezavisno od toga jesu li tu promjenu prijavili Ministarstvu unutrašnjih poslova ili ne", kaže se u saopštenju.

 

 Izvor: Mina