Nema razloga za prekid pregovora

Predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini ocijenila je danas da nema razloga za prekid pregovora o pristupanju s našom zemljom, jer se ta klauzula aktivira kada nema napretka, ili dolazi do nazadovanja u pregovorima, "što definitivno nije slučaj u pregovorima s Crnom Gorom".

"Za Evropsku uniju, ne samo medijske slobode, već i rad NVO i civilnog društva su izuzetno važni. Važni su toliko da se sadrže i informacije od predstavnika civilnog društva  u našem Izvještaju o napretku. Važno je i da u ocjenu napretka u pregovorima uključimo sve te stavke. Što se tiče zahtjeva za aktiviranje klauzule, može da se aktivira kada nema napretka, ili dolazi do nazadovanja, što definitivno nije slučaj u našim pregovorima s Crnom Gorom", istakla je Mogerini na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerom Duškom Markovićem.

Ona je kazala da Crna Gora ima sjajnu regionalnu ulogu, te da je zauzela mudar stav u ohrabrenju drugih zemalja regiona.

"Nedavno ste iskazali mudrost i osjećaj za državništvo tako što ste finalizovali sve što je neophodno u smislu rješavanja pitanja demarkacije granice s Kosovom", poručila je Mogerini.

izvor: rtcg