Izvještaj osnažuje EU perspektivu regiona

Lideri Zapadnog Balkana ocijenili su na sastanku u Skoplju da Izvještaj EK osnažuje evropsku perspektivu regiona. Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković učestvovao je juče u Skoplju na radnom sastanku visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini sa liderima država Zapadnobalkanske šestorke.

 Kako je saopšteno iz Vlade konstatovano je da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana osnažena preporukom za otvaranje pregovora sa Republikom Albanijom i Republikom Makedonijom i da ta odluka Evropske komisije predstavja podsticaj integracionim procesima.

Predsjednici Vlada Crne Gore Duško Marković, Republike Srbije Ana Brnabić, Republike Albanije Edi Rama, Republike Kosova Ramuš Haradinaj i Republike Makedonije Zoran Zaev, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i visoka predstavnica EU Federika Mogerini konstatovali su da su redovni sastanci lidera Zapanobalkanske šestorke i koordinacija politika već dali rezultate u vidu povećanog nivoa konsenzusa i povjerenja u vezi sa ključnim pitanjima evropskih integracija u Regionu.

"Ocijenjeno je da predstojeći Samit u Sofiji kao i sastanak Evropskog savjeta predstavljaju naredne važne događaje za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana", saopšteno je iz Vlade.

 

Izvor:RTCG