Poštovati mjere da bi škole i vrtići bili otvoreni

Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) pozvao je nacionalne i lokalne vlasti, roditelje, nastavnike i učenike da osiguraju poštovanje epidemioloških mjera, kako bi škole i vrtići bili bezbjedno otvoreni tokom pandemije.

Oni su istakli da je to u najboljem interesu Crne Gore, dodavši da se dosadašnji gubici u učenju i razvoju djece i mladih ne mogu nadoknaditi ako im se ne omogući da kontinuirano pohađaju nastavu tokom pandemije.

“Globalni izvještaj UNICEF-a i UNESCO-a, koji se zasniva na podacima iz 191 zemlje, pokazuje da do sada nije uočena uzročna veza između otvaranja škola i stope transmisije koronavirusa”, podsjetili su iz UNICEF-a.

Oni su dodali da istraživanja širom svijeta pokazuju da su otvorene škole i vrtići bezbjedni sve dok se poštuju mjere.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander je istakao da se zatvaranjem škola ne rješava problem nepoštovanja mjera, ocijenivši da će se “isto dešavati u lokalnoj zajednici čak i ako se škole zatvore”.

“To je pitanje kojim svaka lokalna zajednica treba da se pozabavi, vodeći računa da svi poštuju mjere kako bi djeca bezbjedno mogla ići u škole, a njihovi roditelji na posao“, istakao je Santander.

Viši konsultant za zdravlje UNICEF-a u Crnoj Gori Senad Begić rekao je da nema dokaza da je više od 200 učenika i 50 nastavnika zaraženo tokom prve sedmice nove školske godine, a ne u lokalnoj zajednici prije otvaranja škola.

On je podsjetio da je od presudnog značaja da svi poštuju epidemiološke mjere, kako u lokalnim zajednicama, tako i u predškolskim ustanovama i školama.

Begić je dodao da je uz “ovako veliki stepen transmisije” u lokalnim zajednicama, nerealno očekivati da će škole biti „izolovana ostrva“ na kojima neće dolaziti do transmisije virusa.

“Ipak, one će ostati „najsigurnija moguća ostrva“ ako se budu poštovale mjere”, istakao je Begić.

On je ocijenio da su prednosti otvaranja škola u pogledu dobrobiti i razvoja djece toliko velike da se ne mogu porediti sa prednostima bilo kog drugog mjesta u lokalnoj zajednici, na kojem može doći do transmisije virusa.

“Ako se škole zatvore, djeca će nastaviti da se okupljaju na drugim, manje bezbjednim mjestima i lanac prenosa virusa među njima će opstati”, dodao je Begić.

Zatvaranjem škola, naveo je, djeca bivaju lišena okruženja koje podržava i stimuliše njihov razvoj, a ne daje se nikakav doprinos u pogledu kontrole transmisije.

Iz UNICEF-a su ocijenili da je dostupnost vakcina učinila otvaranje škola i vrtića još bezbjednijim.

“Individualna je odgovornost svih nas koji se možemo vakcinisati da to i učinimo kako bismo zaštitili sebe, a posebno one koji su najugroženiji”, poručili su oni.

Pandemija je dovela do najvećeg poremećaja u obrazovanju u novijoj istoriji, ocijenili su iz UNICEF-a, dodajući da će proći još neko vrijeme prije nego što pandemiju ostavimo iza sebe.

“Djeca i mladi više ne mogu da čekaju. Njima je pod hitno potrebno kontinuirano učenje u učionici”, rekli su iz UNICEF-a.

Oni su istakli da je to od izuzetnog značaja za obrazovanje, mentalno zdravlje i cjelokupni razvoj djece i mladih, kao i za ekonomiju i razvoj Crne Gore.

Izvor: Rtcg