CG i Srbija najviše napredovale, nastaviti reforme

Zapadni Balkan je dio Evrope i u budućnosti će biti u EU, kazala je visoka predstavnica EU za bezbjednost i spoljnu politiku, Federika Mogerini, ocjenjujući da su od svih zemalja kandidata najveći napredak ostvarile Crna Gora i Srbija.

Ona je, predstavljajući Izvještaj o napretku Evropske komisije za zemlje Zapadnog Balkana, saopštila da je politika proširenja investicija u mir Evrope.

"U našem je interesu da imamo uspješnu politiku proširenja jer nam to omogućava povećanje trgovinske prilike i zemalja članica ali i kandidata. Svaka od zemalja procjenjivala se na osnovu sopstvenog učinka", navela je Mogerini na konferenciji za novinare u Strazburu.

Mogerini smatra kako je takva budućnost zajednički interes zemalja regiona.  

"Naša posvećenost je jasna. Region je sproveo reforme i modernizovao privredu. Od šest kandidata Crna Gora i Srbija su napredovale u pregovorima. Danas Komisija preporučuje da se otvore pregovori s Albanijom i Makedonijom", navela je Mogerini.

Ona je navela da se nada da će se reforme nastaviti u svim zemljama regiona, naročito u ključnim oblastima poput vladavine prave.

"Zemlje se moraju postarati da se reforme kvalitetno primijene. Ne zbog toga što to Brisel traži već što to očekuju građani. Nastavićemo podršku kroz naše programe. Vidjeli smo rezultate u protekle tri godine, koji su ranije bili nemogući. Ovo je trenutak da se uloži još više energije i odlučnosti kako bi građani i region osjetili benefite od tog procesa".

Evropski komesar za proširenje, Johanes Han kazao je da ovo dobar dan za Zapadni Balkan.

"Pokazujemo da gledamo unaprijed. Politika proširenja nema kraj i to je perspektiva Unije sa ciljem da se izveze stabilnost kako ne bi uvozili nestabilnosti", naveo je Han.

 

Izvor: rtcg