EK navela šta treba da radimo

U Izvještaju o napretku Evropske komisije za zemlje Zapadnog Balkana tačno je notirano šta treba da se uradi u oblastima u kojem progres nije ostvaren, kazala je profesorica i bivša ministrica evropskih integracija Gordana Đurović.

Period koji obuhvata izvještaj je nešto duži, tako da je bilo više prostora za dublje analize. U izvještaju koji je predstavljen juče u Briselu, ocijenjeno je da su od svih zemalja kandidata najveći napredak ostvarile Crna Gora i Srbija, te da je neophodno nastaviti reforme.

"Drago mi je što nema termina "zarobljena država" iz Strategije EU za Zapadni Balkan. Terminologija je znatno umjerenija, diplomatskija, progres je izmjeren i i tačno je notirano šta treba da se uradi", kazala je Đurović gostujući u Dnevniku TVCG.

Izvještaj pokriva period od oktobra 2016. godine do februara ove godine. Što se tiče statistike, kako je navela, pravosuđe ima rezultate koji su mjerljivi, ali nema tako značajnog progresa u odnosu na postavljene ciljeve koji su dati kroz Akcione planove.

"Slično je i sa borbom protiv organizovanog kriminala. U borbi protiv korupcije u posljednih godinu i po dana administrativni kapaciteti su ojačani, legislativa je unaprijeđena, i tu je ocjena više", kazala je Đurović.

Istakla je da su rezultati su dobri i za reformu javne uprave, gdje smo takođe dobili bolju ocjenu.

"Dobar progres se registruje i na unapređenju efikasnosti javne uprave i na putu ka racionalizaciji. To je ustvari najbolja ocjena u zoni političkih kriterijuma. Različite su ocjene po pojedinim oblastima ali dosta se očekuje od racionalizacije javne uprave, ne da bi Crna Gora imala manju administraciju nego da bi ona bila efikasnija", navela je Đurović.

 

Izvor: rtcg