Talibani zauzeli još tri okruga

Talibani su u juče zauzeli tri okruga u sjevernom Avganistanu koji su prošle sedmice pripali lokalnim militantnim grupama, rekao je jutros portparol talibana, iako nema potvrđenih izvještaja o daljim borbama.

Okruzi Bano, Deh Saleh, Pul e-Hesar u sjevernoj provinciji Baghlan prošle su sedmice zauzele lokalne militantne grupe u jednom od prvih znakova oružanog otpora talibanima od njihovog zauzimanja glavnog grada Kabula 15. augusta.

Do ponedjeljka, talibanske snage su očistile okruge i osnovane su u Badakhshanu, Takharu i Andarabu u blizini doline Panjshir, prema Twitter nalogu portparola Zabihullaha Mujahida, prenosi Reuters.

Snage odane Ahmadu Massoudu, sinu pokojnog zapovjednika mudžahedina Ahmada Shaha Massouda, učvrstile su se u njegovom uporištu Panjshir, koje se opiralo i Sovjetima i talibanima prije 2001.Massoud, u čije snage ulaze ostaci regularne vojske i jedinica specijalnih snaga, pozvao je na pregovore o formiranju inkluzivne vlade za Avganistan, ali je obećao da će pružiti otpor ako talibanske snage pokušaju ući u dolinu, sjeverno od Kabula.

Talibanska informativna služba Alemarah rekla je da se stotine boraca kreće prema Panjshiru. Nije bilo potvrde bilo kakvih borbi, ali pomoćnik Massouda rekao je da su obje strane spremne za vojnu akciju.Zabihullah Mujahid rekao je da je prijevoj Salang, na glavnom autoputu koji vodi od juga Avganistana prema sjeveru, otvoren i da su neprijateljske snage blokirane u dolini Panjshir. Ali njegova izjava sugerira da za sada nema borbi.

"Islamski emirat pokušava mirno riješiti probleme", rekao je Zabihullah.

Izvor:rtcg