Na izborima ispoštovane osnovne slobode

Šefica posmatračke misije OEBS/ODIHR-a Tana de Zulueta predstavila je preliminarni postizborni izvještaj međunarodnih posmatrača koji su pratili predsjedničke izbore u Crnoj Gori.

Zulueta je kazala da su predsjednički izbori protekli mirno, a da je institucionalnu prednost imao kandidat vladajuće koalicije Milo Đukanović.

Ocijenjeno je da i dalje postoje problemi u radu Državne izborne komisije (DIK). Zulueta je kazala da su predsjednički izbori protekli u poštovanju fundementalne slobode iako je kandidat vladajuće koalicije uživao institucionalnu prednost.

"Kandidati su slobodno vodili kampanju, mediji su im obezbijedili da predstave svoje stavove i mišljenja. Nedostatak analitičkog izvještavanja o odsustvo kandidata vladajuće koalicije u televizijskim debatama uskratili su biračima da donesu informisanu odluku", saopštila je De Zulueta predstavljajući preliminarni izvještaj.

Kako je navela, tehničkim aspektima izbora se adekvatno upravljalo iako je transparentnost i profesionalizam Državne izborne komisije i dalje zabrinjavajući.

"DIK je ispoštovala sve odluke, ali je bila upitna transparentnost, jer sjednice komisije nijesu bile otvorene za medije", rekla je Zulueta.

Izvor: Rtcg