"Okrivljeni pišu zakone da me sklone"

Kompletna situacija oko usvajanja sistemskih zakona u Skupštini Crne Gore, pogotovu Zakona o tužilaštvu, apsurdna je, imajući u vidu da se većina obezbjeđuje glasovima okrivljenih za pokušaj državnog udara, za organizovanje kriminalnih grupa za pranje novca, odnosno preko poslanika koji su u konfliktu interesa, kazao je glavni specijalni tužiocilac Milivoje Katnić.

“Od trenutka kada sam preuzeo istragu u slučaju pokušaj terorizma DF, uz ogromnu pomoć medija koji danas navodno napadaju taj politički subjekt, sve radi da se Milivoje Katnić skloni. Prisjetite se kuda su sve išli da lobiraju protiv Specijalnog tužilaštva, i mene, generalno protiv državnog tužilaštva uopšte”, kaže Katnić.

Prema njegovim riječima promjenom vlasti uspjeli su da izdejstvuju promjenu tužilačkog zakona, uprkos činjenici da nijesu ispoštovane pojedine preporuke na koje je Venecijanska komisija upozoravala.

“I to je bilo malo, već su, da bi se osigurali, preko amandmana u Zakonu o radu napravili začkoljicu ne bi li me se otarasili”, istakao je Katnić.Glavni specijalni tužilac podsjeća na svoju diskusiju u Skupštini, 7. juna, gdje je ponovo bio prozivan od strane Demokratskog fronta.“Ponoviću i ovom prilikom, Glavni specijalni tužilac i ovo tužilaštvo nije progonilo DF, nego počinioce krivičnih djela do stepena osnovane sumnje. Nemam nikakvu dilemu da je Zakon o tužilaštvu donijet zbog Milivoja Katnića, što je uopstalom potvrdio poslanik Fronta Slaven Radunović u svojoj diskusiji i to sam mu i rekao, i zahvalio na iskrenosti”, rekao je Katnić.Podsjeća da mu je tada kazao da nije kriv što je morao da optuži njegovog sina za učešće u kriminalnoj organizaciji za pranje novca.

“To je potvrdio sud. Ponoviću isto što sam njemu saopštio nemam ništa protiv njih lično, naprotiv sve sam radio da ti momci prođu što blaže. Ali, ni Radunović, niti poslanik Krapović, Knežević ne pominju da su u konfliktu interesa. Po kojem moralnom osnovu i pravnom načelu oni mogu da glasaju za određena pravna rješenja? Lica koja su u konfliktu interesa ne mogu donositi odlike na bilo kom nivou, kamoli u najvišem zakonodavnom domu. Javnost zna da se u sudskim sporovima, ukoliko postoji sumnja u konflikt interesa, sudija isključuje iz tog predmeta”, objašnjava Katnić.Osvrćući se na dešavanja u parlamentu tokom njegovog izlaganja povodom izvještaja o radu GST za 2019. godinu, Katnić ističe da se od predstavnika naroda očekuje da poštuju institucije i nosioce javnih funkcija i da bi trebalo da vode računa što će o bilo kojem drugom nosiocu javne funkcije reći.

Izvor: rtcg