Zbornik „Pjesnički karavan“ osvojio srca i djece i odraslih (video)

Zbornik „Pjesnički karavan”, koji je među istim koricama okupio afirmisane pjesnike i talentovane mališane, predstavlja pravo poetsko blago, a već je uspio da dotakne dušu i djece i odraslih, koji ga sa oduševljenjem čitaju, kažu Milan Rajović i Šeki Musić iz Udruženja književnika i umjetnika „Zenit”.

Gostujući u emisiji „Start Art“, Radija Bijelo, Rajović i Musić su istakli da u Crnoj Gori u posljednjih 30 godina nije objavljeno nijedno slično djelo, poput ovog zbornika poezije za djecu, te da su ponosni su što je Udruženje književnika i umjetnika „Zenit” izdavač ove knjige.

„Ovaj zbornik smo pripremali sa posebnim žarom i oduševljenjem, jer nam je cilj bio da mlade podstaknemo na stvaralaštvo, da ih ’vratimo’ knjizi, da razbudimo njihovu maštu, ali ujedno i da ih povežemo sa afirmisanim piscima za djecu. Čini mi se da smo uspjeli u tome i nadamo se da će ovaj pjesnički karavan stići do svakog djeteta“, kazali Rajović i Musić, napominjući da je ovo šesti zbornik.

Predsjednik  Udruženja „Zenit“, Milan  Rajović, saopštio je da se u zborniku našlo oko 340 radova, kako odraslih, tako i djece.

„Ova zbornik je rezultat umijeća, kreativnosti i mašte oko 50 mladih, kako iz Crne Gore, tako i cijelog svijeta, kao i 70 pisaca za djecu, koji su sa zadovoljstvo prihvatili poziv za saradnju“, rekao je Rajović.

Istakao je i da je zbornik „Pjesnički karavan” objavljen kako bi se prije svega afirmisala talentovana djeca, budući stvaraoci i kako bi im se pružila prilika da svoje umijeće predstave drugima.

Posebna vrijednost ovog zbornika, prema riječima Šekija Musića, jeste njegova tematska raznolikost.

„Ovaj zbornik je jedna riznica ljubavi i topline, prijateljstva i drugarstva, mašte i želja. Ova knjiga je uspjela da poveže mlade ljude, da ih ujedini, okupi na jednom mjestu. Čitajući ovaj zbornik lako se da zaključiti koliko su naša djeca talentovana, kako inspiraciju pronalaze u svemu, od školskog zvona, do čudne šumske družine. Pisali su o ljubavi, ali i patnji, o roditeljima, porodici, prvim ljubavima, ali i nekim problemima u društvu, kao što su ekološki. Poslali su divne poruke jedni drugima, a jako važne poruke uputili su im i već afirmisani pjesnci, podsjećajući ih na one prave životne vrijednosti“, podvukao je Musić.

Posebno zadovoljstvo, kako je rekao on, bilo je slušati djecu i mlade na promocijama ovog zbornika, kako u Bijelom Polju, tako i u drugim crnogorskim gradovima.

„Poletni i ponosni su recitovali svoje stihove, govorili o ovom zborniku i stidljivo pitali da će ovaj pjesnički karavan nastaviti da ’živi’, jer im je upravo on otvorio vrata umjetnosti“, dodao je Musić, inače član Udruženja književnika i umjetnika „Zenit”.

Predsjednik  Udruženja „Zenit“, Milan  Rajović, najavio je i takmičenja mladih stvaraoca, dodjeljivanje nagrada najboljima, ali i saopštio da će se u sledećem zborniku naći pismeni zadaci crnogorskih učenika, te da sa nestrpljenjem očekuju i tu knjigu.

Rajović je podsjetio da su još davne 84’ u Kopenhagenu formirali udruženje, koje je prvo nosilo naziv „Sjeverac“, te je kasnije dobilo ime „Zenit“. Do sada su objavili oko 18,19 zbornika, ali i niz drugih izdanja.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija:Sanida Kajević, Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE