Povećanje dječjeg dodatka predvidjeti i budžetom

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša istakao je na skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje, da će ta partija podnijeti amandman na Predlog budžeta za 2021. godinu, kako bi se u njemu planirala sredstva za povećanje iznosa dječjeg dodatka za djecu iz socijalno najugroženijih kategorija.

Povećanje dječjeg dodatka za djecu iz socijalno najugroženijih kategorija je, kako je naglasio Mugoša, predlog koji su u skupštinsku proceduru najprije predale Socijaldemokrate, a nakon toga i poslanici parlamentarne većine.

"Izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koje predviđaju navedeno povećanje dječjeg dodatka, su na dnevnom redu tekuće sjednice Parlamenta i očekuje se uskoro njegovo izglasavanje. Međutim, iako je izmjenama

Zakona predviđeno da ove godine dođe do uvećanja iznosa dječjeg dodatka za djecu iz socijalno najugroženijih kategorija, u Predlogu zakona o budžetu za 2021. godinu nijesu planirana sredstva za ovu namjenu", navodi Mugoša.

Podnijetim amandmanom neće, kako je dodao, zahtijevati nova sredstva u budžetu za povećanje iznosa dječjeg dodatka za djecu iz socijalno najugroženijih kategorija, jer će predložiti da se za taj potreban iznos smanje sredstva za ugovore o djelu, koja su predviđena predlogom budžeta.

"Ta sredstva da budu za 2,6 miliona veća (29%) nego prošle godine, i da se preusmjere na povećanje dječjeg dodatka”, zaključio je Mugoša.

Izvor: rtcg