"Vlada da odustane od etničkog i političkog inženjeringa"

Povodom skandalozne namjere Vlade da izmjenom Odluke kojom se mijenjaju uslovi za sticanje crnogorskog državljanstva omogući masovno sticanje crnogorskog državljanstva, te negativnih posljedica koje bi izmjena tog propisa izazvala, zahtijevamo od Vlade Crne Gore da trajno odustane od te namjere, saopšteno je danas iz Socijaldemokrata.

"Naši „eksperti“ ili ne znaju ili neće da znaju da sve odgovorne brojčano male države ovakvim propisima čuvaju svoju demografsku strukturu, svoj identitet, a samim tim i osiguravaju opstanak sopstvene države. Svako drugačije ponašanje i poigravanje sa nacionalnim interesima građanska Crna Gora siguirno neće dozvoliti. To što uporedna praksa ne daje za pravo da se na osnovu privremenog boravka stiče pravo na državljanstvo, nimalo ne utiče na očiglednu namjeru vladajuće većine, sa sve navodno građanskim partijama u njoj, da na taj način izvrši etnički i izborni inženjering i da promijeni suštinu bića Crne Gore. No, kada se analizira osnov za dobijanje privremenog boravka shodno Zakonu o strancima, vrlo jasno se dolazi do suštine", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je jasna namjera Vlade.

"Dakle, stranci vlasnici nepokretnosti u Crnoj Gori, lica koja obavljaju vjerske službe, što je posebno izraženo kod jedne vjerske zajednice, i brojni drugi razlozi na osnovu kojih se može dobiti privremeni boravak, otvaraju mogućnost svima kojima je Crna Gora usputna destinacija, da konkurišu za sticanje crnogorskog državljanstva, iako sva ta lica već imaju državljanstvo drugih država.  Zato nas ne čudi ni to da Vlada ne postavlja kao prioritet oduzimanje državljanstva onim licima sa nezakonito stečenim dvojnim državljanstvom, što je u suprotnosti sa crnogorskim zakonima. Oni misle da im može biti da podzakonskim aktom, tajno i organizovano mijenjaju Zakon o državljanstvu i na mala vrata uvode dvojno državljanstvo suprotno Zakonu. Jasna je, dakle, njihova namjera – ubaciti u birački spisak hiljade ljudi koje unaprijed smatraju svojim biračima, a izbaciti iz njega državljane Crne Gore koji pravo na državljanstvo imaju u skladu sa zakonima i Ustavom ove države", navodi se.

Socijaldemokrate poručuju da građani moraju da znaju suštinu predložene Odluke.

"Ovo nije pitanje jedne partije, nego većinske Crne Gore, crnogorskog naroda i naših manjinskih naroda koji bi se na ovaj način svi zajedno sveli na manjinu u sopstvenoj državi. Ovim predlogom se želi mijenjati etnička struktura stanovništva u Crnoj Gori, sa nesagledivim političkim, pravnim, socijalnim i drugim posljedicama po našu gradjansku državu. Ovakvo sticanje državljanstva predstavlja etnički inžinjering, što je zabranjeno ne samo Deklaracijom o državljanstvu Savjeta Evrope, nego i drugim međunarodnim propisima."

Podsjećaju da je Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Ustavom Crne Gore zabranjena diskriminacija po bilo kom osnovu, pa poručuju "nasljednicima kreatora etnoinžinjeringa iz prošlosti" da će grašanska Crna Gora spriječiti taj suludi pokušaj svim dozvoljenim sredstvima.

"Nadamo se da će i naši evropski partneri stati u odbranu evropskih standarda i vrijednosti i da svi zajedno nećemo dopustiti u 21. vijeku da Vlada ove države, radeći u interesu druge, ugrozi gradjansko biće Crne Gore. A što se nas u Socijaldemokratama tiče, mi ćemo, kao i uvijek kada je to bilo potrebno za ovih nešto više od 30 godina, a pod ovim partijskim imenom posljednjih 6, činiti sve što je u našoj moći da odbranimo Crnu Goru od stranih i unutrašnjih nasrtaja koji čine sve da Crne Gore ne bude", zaključuje se.

Izvor: rtcg