"Holandija želi da vidi CG kao dio evropske porodice"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Kraljevine Holandije u Crnoj Gori Žila Arnoa Bešora Plaga. Đukanović je ocijenio da su odnosi dvije države uzorni, da imaju svoju tradiciju, i zahvalio ambasadoru Holandije u ime države Crne Gore na doprinosu njihovom dodatnom  unapređenju.

Posebna zahvalnost iskazana je za razumijevanje i podršku Holandije tokom pandemije, prije svega u dostavi zaštitne opreme koju je finansirala holandska vlada kroz mehanizam NATO i repatrijaciji građana obje zemlje.

Predsjednik je zahvalio ambasadoru za podršku Holandije članstvu Crne Gore u NATO, uz uvjerenje da je Crna Gora svojim odgovornim odnosom pružila očekivanu satisfakciju za pozitivna zalaganja holandske Vlade. Ponovio je uvjerenje u takav dalji podstrek integraciji u EU, što je strateški cilj naše zemlje.

On je potvrdio posvećenost Crne Gore trajnom napretku u vladavini prava, nezavisnosti pravosuđa i slobodi medija, poznatim deficitima naše zemlje i regiona i iskazao zadovoljstvo da je i nova Vlada nakon izbora kao cilj projektovala nastavak evropske integracije i članstvo u EU. Pozdravio je rezultate saradnje u oblasti pravde i odbrane, i iskazao interes za uspostavljanjem saradnje u borbi protiv međunarodnog kriminala i suočavanju sa vanrednim situacijama, gdje Holandija ima značajne ekspertize.

Posebno je naglašena spremnost za produbljivanjem ekonomskih odnosa, dolazak holandskih investitora i turista, čim se za to steknu povoljni epidemiološki uslovi.

Đukanović  je posebno istakao da je Crna Gora veoma važne lekcije u oblasti ljudskih i manjinskih prava naučila u saradnji i uz podršku Holandije. U tom kontekstu izdvojio je pomoć  Holandije u dijelu unapređenja prava LGBT populacije u Crnoj Gori, između ostalog i kroz izradu i promociju nacionalne strategije i pomoći u uspostavljanju i funkcionisanju skloništa za LGBT osobe i prvog socijalno-kulturnog centra za pripadnike te populacije. Usvajanjem zakona o životnom partnerstvu osoba istoga pola, kao prva zemlja u regionu, Crna Gora je učinila izuzetan iskorak na planu zakonskog uređenja punih prava i jednakosti LGBT osoba i ostvarila  napredak u usvajanju evropskih vrijednosti i poželjnog nivoa demokratske kulture, naglasio je Đukanović.

Ambasador Bešor Arno je uz zahvalnost za susret i žaljenje zbog kratkog trajanja diplomatskog mandata visoko ocijenio mirnu tranziciju vlasti u Crnoj Gori. Iskazao je zainteresovanost da se taj miran trend produži i vidi saradnja, koja nije samo saradnja između Predsjednika i Vlade, već i unutar same vlade, što je priličan izazov.

On je potvrdio opredijeljenost Holandije da i dalje podržava Crnu Goru i tokom pandemije i u vezi sa oporavkom, kao i u procesu pristupanja EU, najvažnijoj temi saradnje dvije zemlje, poručujući da Holandija želi da vidi Crnu Goru kao dio evropske porodice. Nastavićemo da vas posmatramo kritički, ali i da vas podržavamo, kazao je Arno. Izrazio je zadovoljstvo da su svi zakoni potrebni za punu integraciju u EU na mjestu, ali da njihova implementacija treba da bude snažnija. U tom smislu možete biti uvjereni u holandsku podršku u Briselu, poručio je ambasador.

Predsjednik je zahvalio ambasadoru za jasne stavove i podršku i potvrdio da će usvajanje evropskih standarda i vrijednosti i dalje biti prioriteti državne politike.

Izvor:rtcg