Tek smo na početku kraja epidemije

Imunolog i klinički farmakolog Maja Bulatović Ćalasan kazala je da su realna očekivanja od vakcinacije protiv korona virusa da će nas zaštititi od kovida-19, a postoji nada i u dobru efektivnost protiv novog soja britanskog korona virusa.

Bulatović-Ćalasan, koja radi u Univerzitetsko-medicinskom centru u Utrhtu u Holandiji, za Jutarnji program TVCG kaže da Fajzer tvrdi da upravo njihova vakcina garantuje zaštitu od novog soja virusa."Ipak mislim da je ovo tek sami početak, nadamo se, kraja ove epidemije", rekla je Bulatović-Ćalasan.

Ona smatra da nema mjesta misterijama u vezi s vakcinama, te da su one naučno utemeljene  i odobrene od strane autoriteta.

"Znači, mogla bih da kažem da nema misterije", kaže sagovornica TVCG.Govoreći o trajanju imuniteta nakon zaraze korona virusom, Bulatović-Ćalasan da posljednja istraživanja pokazuju da antitijela potiv virusa mogu da se detektuju i više od šest mjeseci poslije infekcije.

"Što znači da je imunitet relativno dugačak, ali nam trebaju veće studije da bi se to moglo sa sigurnošću", kazala je ona, navodeći da bi i pacijenti koji su preležali koronu trebalo da se vakcinišu.

Izvor: rtcg