Tunele će probiti do oktobra

Svih 16 tunela, na trasi prioritetne dionice autoputa Bar - Boljare, trebalo bi da bude probijeno do oktobra ove godine, saopštio je direktor poslovne jedinice za upravljanje projektom izgradnje autoputa Goran Vujović.

On je, gostujući u emisiji “Crnom Gorom” kazao da su u toku radovi na četiri petlje, dok je do sada probijeno šest tunela.

“Očekuje se probijanje još 10 tunela tokom ljeta, posljednji tunel bi trebalo da bude probijen u septembru. Posljednja dva tunela koja su probijena su Mala trava i Mrki krš. Mala trava je do sada najduži tunel od kilometar i 900 metara”, kazao je Vujović.

On je saopštio da je na autoputu u februaru radilo 2.950 ljudi, od toga je 900 ljudi zaposleno kod naših podizvođača, oko 1.800 je Kineza, a 250 je lokalnog stanovništva. Vujović je kazao i da još uvijek nije definisana cijena vožnje autoputem.

“Neka evropska iskustva su od 0,08 do 0,11 eura po kilometru”, pojašnjava Vujović i dodaje da će trasom Bar - Boljare vjerovatno upravljati Monteput.

Vujović je naveo i da je na određenim objektima dinamika radova ispoštovana, na nekim se radi prije rokova, a postoji i nekoliko objekti gdje su zabilježena određena kašnjena.

“Ako se rokovi ne ispoštuju ugovorom su predviđene kazne i do 40.000.000 eura”, kazao je Vujović i pojasnio da bi te kazne plaćao izvođač radova.

Izvor:RTCG