Podrška reformskim naporima Crne Gore među prioritetima

Podrška reformskim naporima Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), posebno u oblasti vladavine prava, biće među prioritetima u narednom periodu, navodi se u izvještaju visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žosepa Borela o evropskim prioritetima.

Borel je Savjetu EU dostavio izvještaj o planovima za budućnost i aktuelnom stanju, uključujući i po pitanju dešavanja na Zapadnom Balkanu, prenosi Dan.

Kako navodi Borel u izvještaju, tokom prošle i ove godine države članice, posebno odlukom Savjeta o otvaranju pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, imenovanjem specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograd–Priština i samita u Zagrebu u maju, ponovo su potvrdile njihovu nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi regiona.

“U skladu sa Deklaracijom sa samita u Zagrebu, opšti prioritet EU treba da bude usmjeren na njenom daljem angažmanu na svim nivoima radi pružanja podrške regionu za političku, ekonomsku i socijalnu transformaciju. EU će nastaviti da unapređuje osnaživanje u regionu, doprinoseći time sigurnosti same Unije”, navodi se u izvještaju.

Izvor:mina