Jačati kontrolnu ulogu parlamenta

Crnogorski parlament biće istinski predstavnički dom građana, a ne verifikaciono sredstvo bilo koje vlade, poručio je novoizabrani predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, navodeći da su jačanje njegove kontrolne uloge i parlamentarne demokratije osnovni ciljevi.

Bečić se, tokom obraćanja poslanicima, zakleo da će dužnost obavljati po Ustavu, čestito, odgovorno i savjesno i kazao da je neopisiva čast i privilegija biti izabran za predsjednika najvišeg zakonodavnog i predstavničkog doma građana.

“A istovremeno i biti dio istorije, odnosno biti prvi izabrani javni funkcioner, nakon prve demokratske smjene vlasti u crnogorskoj istoriji”, naveo je Bečić.

On je zahvalio kolegama iz tri pobjedničke koalicije, a posebno iz manjinskih partija – Bošnjačke stranke i Albanske koalicije, ali i onima koji su glasali drugačije.

“Oni koji me nijesu glasali neka znaju da ću se za njih još više boriti, da su im moja vrata širom otvorena. Hoću da opozicija ima daleko bolji status nego što smo ga mi imali. Bez kvalitetne opozicije nema ni parlamentarne demokratije”, istakao je Bečić.

On je kazao da su osnovni ciljevi u ovom sazivu jačanje kontrolne uloge Skupštine i parlamentarne demokratije.

“Parlament nikada više ne smije biti protočni bojler, ili verifikaciono sredstvo bilo koje vlade. On nikada neće biti ni brana razvojnoj i reformskoj politici vlade, ali hoće i mora biti istinski predstavnički dom građana”, poručio je Bečić.

Prema njegovim riječima, parlament je duša demokratije, temelj i krov Crne Gore i to niko ne smije ugroziti.

Bečić je kazao da je drugi cilj vraćanje u punoj mjeri dostojanstva tom domu.

“A to znači da nepoštovanje, netoleranciju, svađe zamijene uvažavanje, tolerancija, dostojanstvo, jer ovaj parlament je slika društva i putokaz mladim ljudima i novim generacijama”, rekao je Bečić.

On je naveo da je treći cilj davanje doprinosa pomirenju Crne Gore.

“Izdizanju iznad rovova prošlosti i začaranog kruga balkanskog primitivizma. Mi smo usmjereni jedni na druge, mi bližih nemamo”, kazao je Bečić.

Prema njegovim riječima, budućnost počiva na pomirenju, a ne podjelama, svađi i mržnji.

Bečić je kazao da je četvrti cilj efikasna pomoć ekonomskim reformama, ali i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Deblokada vanrednog stanja u pravosuđu, kompromisi i traganje za rješenjima jesu naša zajednička obaveza, dužnost i odgovornost pred domaćom i međunarodnom javnošću”, istakao je Bečić.

On je rekao da nema dileme da rat sa organizovanim kriminalom i korupcijom Crna Gora mora dobiti, jer je on osnov za sigurnu budućnost.

Bečić je, kao peti cilj, naveo da novi saziv parlamenta mora da teži sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva.

“Kako bi konačno Crna Gora imala ravnopravan ambijent, utakmicu gdje svi kreću sa nule i kako bi svaka naredna izborna utakmica bila istinski praznik demokratije”, istakao je Bečić.

On je rekao da se nikada ne smije zaboraviti “da smo usmjereni jedni na druge”.

“Ne zaboravimo da je tešku riječ lako izreći, ali teško ispraviti. Da smo svi prolazni, ali da je Crna Gora jedina vječna i neprolazna”, zaključio je Bečić.

Neprisustovanje DF-a intoniranju himne pokazuje njihov odnos prema tom simbolu

Bečić je ocijenio da je potez poslanika DF-a da ne uđu u salu zbog himne mjera njihovog odnosa prema tom državnom simbolu.

"Ja sam svoj odnos pokazao ustajući na himnu", rekao je novi predsjednik parlamenta.

“Čuli ste kolege da su objasnili da su tim činom izbjegli nepoštovanje himne”, rekao je Bečić.

Neću dozvoliti da niko ponižava ovaj parlament, kazao je Bečić.

Govoreći o državljanstvima rekao je da u građanskim državama se daje državljanima, onima koji žive u njoj.

"Mene interesuje da onima koji decenijama i godinama žive u Crnoj Gori njima omogućimo ono što ih sljeduje po zakonu. Niko nema namjeru da se time stvaraju osnove za širenje biračkog spiska i otvaranje nekih glasačkih baza. Kod toga u meni neće imati saveznika", naveo je on.

Izvor: rtcg