Digitalni udžbenici od 1. oktobra

Dopuna štampanih izdanja digitalnim udžbenicima, koji će od 1. oktobra biti dostupni svim prvacima, doprinijeće principu očiglednosti u nastavi, omogućiti da učenici određenu problematiku usvoje kroz neposredan uvid i time steknu trajnije i kvalitenije znanje, a upotreba ovih formi kroz obrazovni sistem značiće i kontrolisano, ciljano i svrsishodno digitalno opismenjavanje svih budućih generacija, ocjenjuje koordinator za obuku i učitelj Saša Bakrač.

Iz Ministarstva prosvjete ranije je najavljeno da je projekat Uci.me, koji se odnosi na uvođenje digitalnih udžbenika, jedna od njihovih najznačajnijih inicijativa. Digitalni udžbenici, inicijalno urađeni za prve razrede se mogu naći na platformi www.uci.me, u onlajn i u oflajn režimu, a u toku školske godine biće dostupni u svih 500 učionica prvog razreda u skoro 300 škola.

Bakrač pojašnjava da digitalni udžbenici nijesu zamjena za tradicionalne, štampane, već samo njihova dopuna, koja će obogatiti nastavni proces i otvoriti prostor da učenici kroz neposredan uvid stiču znanja. Novina koju ovo nastavno sredstvo uvodi, prema njegovim riječima, jeste i opcija da se svaki riješeni zadatak, problem ili postavka automatski i vrednuje, "što roditeljima i učiteljima neposredno omogućava da prate napredak učenika, pojedinačno, ili za učitelje na nivou cjeline, odnosno odjeljenja“.

 

Izvor: RTCG