Crna Gora pokazala da ima demokratski kapacitet

Crna Gora je nakon parlamentarnih izbora, uprkos najavama mogućih komplikacija, pokazala da ima demokratski kapacitet i temelj koji je u stanju da odgovori potrebi tranzicije vlasti, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, razgovarao sa šefom posmatračke misije Evropske mreže organizacije za monitoring izbora (ENEMO) u Crnoj Gori Đanlukom Pasarelijem.

Đukanović je naglasio da je prisustvo te Mreže u uslovima pandemije i ograničenog učešća ODIHR-a, bilo izuzetno važno za demokratski karakter izbornog procesa u Crnoj Gori.

„Na kraju tog procesa, svi imaju razloga za zadovoljstvo, jer je Crna Gora pokazala da ima demokratski kapacitet, uprkos najavama mogućih komplikacija, i solidan demokratski temelj koji je u stanju da odgovori potrebi tranzicije vlasti“, kazao je Đukanović.

To je, kako je istakao, dobra potvrda da proteklih 30 godina nijesu izgubili i da bez obzira na kritičke opservacije i predrasude prema Balkanu sa određenih adresa, na tim prostorima ipak ima značajan broj praksi koje potvrđuju kapacitet za evropski standard.

Đukanović je poručio da će Crna Gora, nakon pažljivo pročitanog Izvještaja ENEMO, kao i do sada, raditi na otklanjanju slabosti i unapređenju izbornog sistema.

Izvor:RTCG