Otvorena misija za posmatranje predsjedničkih izbora

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava posmatraće predsjedničke izbore u Crnoj Gori koji će biti održani 15. aprila, saopšteno je danas na otvaranju Kancelarije te misije u Podgorici.

Šefica posmatračke misije, Tana de Zulueta, kazala je da će misija imati 16 dugoročnih posmatrača i eksperata iz 14 država, koji će biti raspoređeni širom Crne Gore.

Ona je rekla da će zahtijevati da bude prisutno i 100 kratkoročnih posmatrača koji će pratiti procedure tokom izbornog dana.

„Misija prati usklađenost obaveza prema sprovođenju izbora, a gledaćemo da čitav postupak bude u i skladu sa lokalnim zakonodavstvom“, kazala je Zulueta navodeći da je od sticanja nezavisnosti u Crnoj Gori bilo šest ovakvih misija.

Prema njenim riječima, posmatrači, koji će u ponedjeljak doći u Crnu Goru, pratiće upis kandidata, aktivnosti kampanje, rad izborne administracije i državnih organa, rješavanja spornih situacija, ali i aktvnost medija.

„Tokom izbornog dana posmatrači će pratiti otvaranje biračkih mjesta, tok glasanja, prebrojavanje listića i tabelarni prikaz rezultata glasanja“, saoptšila je Zulueta.

Kako je navela, posmatrači misije će se tokom trajanja posmaračke aktivnosti sastati sa predstavnicima različitih državnih organa i političkih partija, predstavnicima civilnog društva, medija i međunarodne zajednice.

Izvor.mina