CG u dobrom položaju kao članica NATO

Direktor projekta za Balkan na Evropskom institutu CIFE u Nici i član Savjetodavne grupe za javne politike Balkana u Evropi, Tobias Flesenkemper, kaže u razgovoru za Pobjedu da se pitanje demarkacije granice između Crne Gore i Kosova može riješiti jedino trezvenošću i disciplinom na strani svih političkih stranaka na Kosovu.

On je ocijenio da nije dobra odluka kosovskog parlamenta da i dalje ne odlučuje o ovom pitanju.

"Sporazum je uslov liberalizacije viza. Dijalog o vizama sa zemljama Zapadnog Balkana počeo je prije deset godina u februaru 2008. Vizna liberalizacija za Crnu Goru realizovana je u decembru 2009. Krajnje je vrijeme da građani Kosova uživaju isto pravo. Ovo pitanje može se riješiti samo trezvenošću  i disciplinom na strani svih političkih stranaka na Kosovu. Prozor mogućnosti se polako zatvara jer će novi Evropski parlament biti izabran u 2019. godini. U sadašnjem Evropskom parlamentu postoji velika većina u korist liberalizacije viza sa Kosovom. Ovu prilika ne treba propustiti", rekao je Flesenkemper.

Komentarišući evropsku strategiju o proširenju, on ocjenjuje da EU zahtijeva da zemlje koje žele u EU usklađuju svoju spoljnu politiku sa evropskom.

"Crna Gora je svakako u dobrom položaju kao članica NATO-a", kazao je Flesenkemper.

Izvor:rtcg