Španska policija uhapsila Jelušića

Službenici španske policije lišili su slobode Radovana Jelušića (47) iz Nikšića, crnogorskog državljanina, koji se potraživao zbog izdržavanja kazne zatvora u Crnoj Gori izrečenoj zbog razbojništva počinjenog u Japanu.

Iz Uprave policije je saopšteno da je Jelušić, kao član grupe Pink Panter, sa još jednom osobom otuđio nakit vrijedan 1,7 miliona EUR. Službenici španske policije su Jelušića lišili slobode zahvaljujući međunarodnoj policijskoj saradnji crnogorske kancelarije Interpola sa kolegama u Španiji.

"Službenici španske policije su u četvrtak, po našoj međunarodnoj potjernici, lišili slobode Jelušića, koji se potraživao radi izdržavanja zatvorske kazne u trajanju od pet godina i šest mjeseci na koju je osuđen presudom Višeg suda u Podgorici 7. maja 2015. godine, a koja je u pogledu odluke o kazni preinačena presudom Apelacionog suda, zbog izvršenih krivičnih djela razbojništvo i falsifikovanje isprave koja su počinjena u Japanu", navodi se u saopštenju.

On je to krivično djelo, kako je presuđeno, izvršio 14. juna 2007. godine sa H.R. na štetu zlatare Exelco Diamond u Tokiju. Oni su tom prilikom protivpravno otuđili nakit i dijamantsku ogrlicu procijenjene vrijednosti oko 1,7 miliona EUR. Jelušić je obrađivan u sklopu Interpolovog projekta Pink Panter, a kasnije i u sklopu Europolovog projekta Diamond.

"On je lišen slobode u Španiji kao rezultat zajedničke istrage ciljanog traganja između crnogorskog Odsjeka za međunarodnu policijsku saradnju Interpol – Europol – SELEC i španske policije – Guradia Civile, a posredstvom Europola", zaključuje se u saopštenju.

 

Izvor:MINA