Osnaženi izvori finansiranja lokalnih samouprava

U skladu sa principima Povelje EU o lokalnim samoupravama da su lokalne vlasti jedan od osnovnih temelja svakog demokratskog društva, Vlada u kontinuitetu ulaže napore da osnaži izvore finansiranja lokalnih samouprava.

“Na taj način želimo da osnažimo pravo građana da učestvuju u vođenju javnih poslova, a najneposredniji način za ostvarenje toga prava je upravo na lokalnom nivou”, saopštili su iz Vlade.

Kako se ističe u saopštenju, odgovorne lokalne samouprave treba da osiguraju upravu koja će biti i efikasna i bliska građanima.

“Da bi lokalne samouprave mogle da ispune ove zadatke, neophodno je da imaju stabilne izvore finansiranja. Imajući sve ovo u vidu, Vlada je inicirala izmjene zakona i donijela cijeli set odluka kojima su se značajno unaprijedili prihodi lokalnih samouprava”, navodi se u saopštenju Vlade.

Iz Vlade naglašavaju da su prihodi lokalnih samouprava u 2019. godini dostigli najveći nivo u posljednjih deset godina i ostvareni su u iznosu od 341 miliona eura što je za 53,2 miliona eura više u odnosu na 2018. godinu.

“Crnogorske opštine nakon deset godina redovno su izmirile sve poreze i doprinose na zarade zaposlenih za prošlu godinu”, piše u saopštenju.

Nove odredbe Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kako se navodi, u prvoj godini primjene imale su očekivane pozitivne efekte na budžete lokalnih samouprava.

“Prihodi od poreza na dohodak fizičkih lica usljed povećanja procenta ustupanja opštinama Sjevernog i Središnjeg regiona u 2019. povećani su za 16,05 miliona eura u odnosu na 2018. Godinu”, dodaje se u saopštenju.

Zakonom o Prijestonici donesenim prije tri godine Prijestonici su obezbijeđeni prihodi koji su joj pripadali, na bazi kojih se realizuju brojni projekti od značaja i za Prijestonicu i za našu istorijsku baštinu.

Opštini Pljevlja je Odlukom Vlade, u skladu sa Zakonom o životnoj sredini, omogućeno da po osnovu ekološke naknade prihoduje oko 2,5 miliona eura.

Novim odredbama Zakona o finansiranju upravljanja vodama propisana je znatno pravednija raspodjela naknada opštinama na ime korišćenja akumulacija. Opština Nikšić će po ovom osnovu ostvariti godišnje prihode od oko dva miliona eura, a prihodovaće i opštine Plužine i Pljevlja.

Ovom spektru važnih zakonskih rješenja i odluka, sigurni smo da će se brzo pridružiti i efekat koncesija za aerodrome Podgorica i Tivat. Planovi, očekivanja i najave ukazuju da bi, pored ostalih prihoda, mogla da se ostvari jednokratna koncesiona naknada od 100 miliona eura. Po Zakonu, pripadajući dio od te naplaćene koncesione naknade pripašće Glavnom Gradu i opštini Tivat. Svakako, povećana avio dostupnost, značajne investicije, unapređenje kapaciteta, kvaliteta usluga, kao i brojne nove usluge, značiće i nove, dodatne prihode za lokalne samouprave i brojna nova kvalitetna radna mjesta.

Izvor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE