Strateško partnerstvo sa SAD-om u vrhu crnogorske vanjskopolitičke agende

Crna Gora dijeli snažne demokratske vrijednosti sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, i naveo da je strateško partnerstvo sa SAD-om u vrhu crnogorske vanjskopolitičke agende.

Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), razgovarao sa šefom Biroa za evropske poslove Stejt Departmenta ambasador Filipom Rikerom.

Darmanović je rekao da zahvalan na američkoj podršci, uključujući pomoć u borbi protiv COVID-19, kao i na pozitivnoj ulozi koju SAD imaju u Crnoj Gori.

„Crna Gora dijeli snažne demokratske vrijednosti sa SAD-om“, poručio je Darmanović.

On je kazao da je Crna Gora posvećena postizanju napretka u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije.Prema njegovim riječima, partnerstvo sa SAD-om je u vrhu crnogorske vanjskopolitičke agende.

„Crna Gora kao pouzdani član NATO saveza u potpunosti je privržena promociji zajedničkih vrijednosti i borbi protiv izazova sa kojima se Alijansa suočava“, poručio je Darmanović.

Riker je naglasio značaj važnosti američko-crnogorskog odnosa, o čemu svjedoči posjeta državnog sekretara SAD Majka Pompea i pohvalio Crnu Goru za ogromna dostignuća u pogledu otvaranja svih pregovaračkih poglavlja u procesu evropske integracije.On je pozdravio crnogorsku posvećenost njenom zapadnom putu i ulaganje dodatnih napora na zatvaranju pristupnih poglavlja.

Izvor:mina