Oškoš dostavlja oklopna vozila u Crnu Goru

Sjedinjene Američke Države (SAD) obezbijediće transport lakooklopnih vozila koje je Ministarstvo odbrane kupilo od američke kompanije Oškoš iz Viskonsina.“Za transport je zadužena kompanija Oškoš, što je uračunato u cijenu”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva odbrane.Ministarstvo je ranije ove godine poništilo tender za transport oklopnih vozila, nakon što se nijedna kompanija iz Crne Gore nije prijavila za sprovođenje ove usluge.

Potencijalni ponuđači su, kako je objavljeno na portalu javnih nabavki, naveli da je vrijednost nabavke višestruko manja od procijenjene vrijednosti.Iz Ministarstva su kazali da, uprkos neuspjelom tenderu, dinamika isporuke lakooklopnih patrolnih vozila za sada teče planiranim tokom a predviđena je, kako su kazali, za treći kvartal ove godine.Za sada, kako su kazali, nemaju bojazni da isporuka neće stići u predviđenom roku.“Međutim, svjesni nepredvidivosti u vezi sa pandemijom korona virusa koja je pogodila ne samo Crnu Goru, već i cijeli svijet, intenzivno pratimo razvoj situacije, te ukoliko dođe do promjena javnost će svakako biti blagovremeno obaviještena”, zaključili su u Ministarstvu odbrane.

Crna Gora i Sjedinjene Američke Države potpisale su u oktobru prošle godine ugovor o nabavci 67 lako oklopnih patrolnih vozila čija je vrijednost 36 miliona eura.Prvih 20 komada lako oklopnih vozila, planirano je da uđe u naoružanje Vojske Crne Gore (VCG) u drugoj polovini 2020. godine, a svi primjerci (ukupno 67) stići će iz fabrike Oškoš u Vojsku Crne Gore do 2023. godine.

Izvor:mina