CG uvećava broj vojnika u Avganistanu

Minstar odbrane Predrag Bošković saopštio je sinoć da će Crna Gora povećati učešće njenih vojnika u misiji u Avganistanu, podsjećajući da će prvi poslati dva oficira u Kforovu misiju na Kosovu.

Bošković, koji boravi u zvaničnoj poseti SAD-u, za Glas Amerike je kazao da bi crnogorski oficiri Kforu trebalo da se pridruže do kraja godine.

On je objasnio da će Crna Gora, koja je članica NATO-a, jednog oficira uputiti u Kforov štab u Prištini, a drugog u kancelariju za vezu koja se nalazi u Skoplju.

Na pitanje o reakciji Srbije na tu odluku Podgorice, Bošković je kazao da "Crna Gora prati svoje interese" i da "razumije politiku vojne neutralnosti" koju vodi zvanični Beograd. Bošković je potvrdio da je Savjet za odbranu i bezbjednost odlučio i da poveća broj vojnika u NATO-ovoj misiji ISAF u Avganistanu, sa sadašnjih 18.

Bošković nije precizirao koliko je povećano crnogorsko učešće u toj misiji u kojoj je Crna Gora za osam godina u šesnaest kontigenata angažovala ukupno 418 vojnika. Vladinu odluku narednih mjeseci treba da potvrdi Skupština.

Bošković boravi u posjeti SAD, gdje se u utorak u Pentagonu sastao sa američkim sekretarom za odbranu Džejmsom Matisom, s kojim je potpisao sporazum o bezbjednosnim mjerama za zaštitu tajnih podataka.

Izvor: Rtcg