Minimalne penzije veće za više od 13%, dodatnih 135 miliona eura za penzionere

Predsjednik Vlade Duško Marković odlučio je nakon današnjeg sastanka sa socijalnim partnerima da odmah stavi u proceduru Predlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je predviđeno, između ostalog, povećanje nominalnog iznosa najniže penzije za više od 13 odsto i izdvajanje dodatnih 135 miliona eura na srednji rok za potrebe izmjene Zakona uz istovremeno osiguranje redovnosti isplata i održivosti finansijskog sistema.

„Odlučio sam da Vlada na prvoj narednoj sjednici razmotri i utvrdi Predlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je usaglašen u najvećoj mogućoj mjeri sa našim socijalnim partnerima. Zakon je izraz naše brige za penzionere, on obezbjeđuje pravednost i adekvatnost davanja, uz eliminisanje najnepovoljnijih godina iz obračuna penzije, kako bi se izbjegao negativan uticaj na visinu primanja naših penzionera“ – saopštio je Premijer nakon završnog radnog sastanka sa predsjednikom Socijalnog savjeta Vukašinom Zogovićem, predsjednicima Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđom Kekovićem i Saveza sindikata Crne Gore Duškom Zarubicom, i njihovim saradnicima.

Svi predstavnici Socijalnih partnera su iskazali veliko zadovoljstvo Premijerovom odlukom čime je još jednom potvrđen kvalitetne saradnje Vlade i Socijalnih partnera koja je dostigla visok stepen uzajamnog povjerenja. Socijalni partneri su na sastanku posebno istakli da ova odluka dobija naročito na značaju zato što je donijeta u uslovima teške ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Predsjednik Marković se na sastanku zahvalio socijalnim partnerima na korektnosti i punom razumijevanju rekavši da se odlučio na ovaj potez uprkos tome što za ovaj Zakon treba obezbijediti značajna dodatna finansijska sredstva na srednji i dugi rok i to vremenu teške krize tokom koje je primarni cilj da održimo ekonomsku supstancu.

„Ovo je pečat uspješne saradnje Vlade Crne Gore i socijalnih partnera. On je rezultat naše moralne obaveze da omogućimo najstarijoj našoj populaciji da uživa u rezultatima svoga rada i da što manje osjeti nesagledive ekonomske posljedice koje kriza izazvana koronavirusom nosi sa sobom. Finalizujemo i III paket mjera podrške, i Vlada čini maksimalne moguće napore na svim poljima da se u najvećoj mogućoj mjeri ublaže posljedice od do sada nezapamćenih negativnih efekata pandemije koronavirusa“ – kazao je premijer Duško Marković.

Izvor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE