Junker danas u Crnoj Gori

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker boraviće danas u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, u okviru posjete zemljama Zapadnog Balkana.

Junkera će danas primiti predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, nakon čega će se obratiti poslanicima. Poziv za prisustvo upućen je i najvišim državnim funkcionerima, predstavnicima Vlade Crne Gore, kao i rezidentnim ambasadorima EU u Crnoj Gori.

Iz EU je povodom posjete Junkera regionu, prve u njegovom mandatu predsjednika EK, poručeno da će cilj njegovih razgovora sa liderima svih šest "zapadnobalkanskih partnera" biti predstavljanje nove Strategije proširenja i obnovljene dinamike i interesa EU za region.

”Osnovna poruka posjete biće suština Strategije od 6. februara, koja predstavlja sveobuhvatni pristup Zapadnom Balkanu i to ne samo u smislu velike političke i šire geopolitičke važnosti regiona za Evropu, već i naglašava šest odvojenih oblasti koje će biti kičma tog novog pristupa”, izjavio je ranije portparol Evropske komisiije Margaritis Šinas. Balkanska turneja završava se 1. marta u Bugarskoj, gdje će zajedno sa premijerom Bojkom Borisovim biti organizovan ručak za lidere zapadnobalkanske šestorke.

Izvor:AntenaM