Bošković: Izbori će biti održani 30. avgusta uz poštovanje mjera

Izbori u Crnoj Gori, koji su zakazani za 30. avgust, biće održani uz poštovanje svih mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković.

On je, nakon obilaska radova na kasarni u Maslinama, na pitanje novinara da li su u Vladi ili Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (NKT) razmatrali mogućnost odgađanja izbora, rekao da je zdravlje prioritet Vlade i Demokratske partije socijalista.

„Sve što radimo je posvećeno, prije svega, suzbijanju epidemije. Moramo voditi računa i o ekonomiji“, kazao je Bošković.

Kako je naveo, u narednom periodu biće nastavljeni sastanci NKT-a i nevladinih organizacija koje se bave izbornim pitanjima.

„Nijesmo jedina zemlja koja ove godine održava izbore. Siguran sam da će izbora 30. avgusta biti, uz poštovanje svih mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa“, rekao je Bošković.

Upitan da prokomentariše odnos Crne Gore prema protestima u Srbiji, on je rekao da nikome iz vladajućih struktura u Crnoj Gori nije palo na pamet da se involvira u to.

„To se ne može vezati ni za Vladu Crne Gore, ni za bilo koga iz vladajućih struktura, jer nikom iz vladajuće strukture nije palo na pamet da se uključi u proteste. Pretpostavljam da je odgovor nedje drugo“, kazao je Bošković.

Crna Gora, kako je naveo, u tome nema poseban interes. „Nemamo neki poseban interes u tome. Gledamo ono što je kod nas, i da rješavamo zdravstvenu i ekonomsku situaciju u Crnoj Gori“.

Na pitanje da li će Crna Gora opet aktivirati zahtjev za pomoć koji je upućen NATO-u, a koji je 19. juna povučen, on je odgovorio da će to učiniti ako bude potrebno.

„Ako bude potrebe, svakako da ćemo aktivirati. Stvari držimo pod kontrolom, što je evidentno. Kako budemo procjenjivali situaciju, tako ćemo djelovati", kazao je Bošković.

Upitan kolika je vjerovatnoća da će Crna Gora uspjeti da izdvoji dva odsto za odbranu do 2024. godine, kao sto je ranije planirano, on je rekao da nijedan kapitalni projekat nije zaustavljen niti umanjen.

„Bez obzira na tešku situaciju, Vlada nije zaustavila nijedan kapitalni projekat. Pokazali smo da smo na razne izazove imali odgovore“, dodao je Bošković.

Izvor: mina