Zaštitio CG doktore iz moralnih, ne političkih razloga

Infektolog i redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dragan Delić kazao je da je u odbranu crnogorskih zdravstvenih radnika stao, ne iz političkih, već iz moralnih razloga, jer kao njihov kolega i učitelj, zna koliko kvalitetan zdravstveni kadar ima Crna Gora.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da Crna Gora nema laboratoriju, pa tako ne može da radi PCR testove. Delić je nakon toga u emisiji "Utisak nedjelje", kazao da PCR dijagnostika koja se radi u Srbiji, u Crnoj Gori postoji od 2007. godine.

Kazao je javnosti Srbije da u Crnoj Gori postoji pet PCR aparata, da je urađeno više od 21 hiljade testova i svaki 30 stanovnik je testiran.

Poručio je da se infekcija u Srbiji i u Crnoj Gori prelivaju, te da ne treba praviti podjele, već dozvoliti da nas epidemija ujedini. “Ja sam dosta upoznat sa zdravstvenim sistemom Crne Gore.

Radio sam četiri godine i bio profesor Medicinskog fakulteta u Podgorici. Na kraju krajeva, svi infektolozi su beogradski đaci. To znam jer sam bio direktor i načelnik Infektivne klinike u Beogradu.

Tako da apsolutno znam kvalitet kadra koji radi u Crnoj Gori”, kazao je Delić u Jutarnjem programu TVCG. Kaže da je njegov potez najmanje politički, najviše zaštitnički prema kolegama. “Ja nijesam reagovao sa političkom konotacijom, kao što vidim da postoje neke reakcije.

To nema nikakve veze sa politikom. Jednostavno, ja sam kao njihov stariji kolega i učitelj stao u njihovu odbranu, jer iskreno vjerujem i znam da oni to rade kvalitetno, da su to podaci koji su validni, da se PCR  dijagnostika koristi od 2007. godine u Crnoj Gori.

Nema razloga  da se sumnja u vjerodostojnost tih podataka.  U tom smislu je bila moja reakcija, poštujući Hipokratovu zakletvu koja podrazumijeva da se zaštite učenici za koje znam da kvalitetno rade”, zaključio je Delić.

 

Izvor:RTCG