Okupljanja do 200 ljudi, distanca i na svadbama

Najveći broj osoba koje mogu istovremeno boraviti u zatvorenim i otvorenim prostorima, uz poštovanje preporučenog fizičke udaljenosti od dva metra među posjetiocima je 200 i on je određen spram trenutne epidemiološke situacije, ali i kapaciteta epidemiološke službe da adekvatno postupa u slučaju potrebe za traganjem za kontaktima i protivepidemijskim djelovanjem i implementacijom mjera.

To se navodi u privremenim preporukama Instituta za javno zdravlje, u cilju sprečavanja Covida 19 tokom održavanja javnih događaja i okupljanja.

"Maksimalni broj osoba koje mogu biti prisutne na javnim okupljanjima ili događanjima na otvorenim ili u zatvorenim prostorima podložan je promjeni u skladu sa rezultatima situacione analize i kontinuirane epidemiološke procjene stanja", navodi se u preporukama.

SVADBENA VESELJA

Održavanje fizičke udaljenosti se preporučuje i kad je u pitanju organizacije svadbi i ostalih veselja: "Za sve vrijeme boravka u svim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti između osoba (gosti, predstavnici vjerskih zajednica i osoblje) od dva metra. Pravilo fizičke udaljenosti ne mora se primjenjivati između članova istog domaćinstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu", navodi se u preporukama.

Obavezna je, poručuju iz IJZ, upotreba maski za lice ili medicinskih maski za osoblje koje poslužuje na svadbenim i drugim slavljima.

"Najveći broj gostiju i zvanica koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim i na otvorenim prostorima, uz poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od dva metra među gostima, je 200 osoba", kaže se u preporukama.

Preporučuje se vođenje evidencije gostiju i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze.

U slučaju sklapanja braka na otvorenom, preporučuje se, ako postoji mogućnost, organizovanje obreda i slavlja na otvorenom.

"Prilikom sklapanja braka u matičnom uredu ili drugom zatvorenom objektu/prostoru potrebno je pridržavati se opštih mjera za prevenciju prenosa zaraze. U zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski", navodi se u preporukama.

Na ulazu u prostor objekta gdje se organizuje veselje potrebno je staviti obavještenja o obavezi pridržavanja opštih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje.

"Na ulazu u prostor i u samom prostoru na dostupnim mjestima gostima i osoblju, treba postaviti dozatore s dezinfekcionim sredstvom za ruke i jasno istaknutu informaciju o obavezi dezinfekcije ruku", navodi se u preporukama.

MUZIKA

Preporučuje se da se pozornica postavi na udaljenost četiri metra od ostalih gostiju.

"Razmak od dva metra preporučuje se između i od izvođača pjevačkih dionica i muzičara da duvačkim instrumentima. Preporučuje se razmak od četiri metra između publike i izvođača na sceni. Broj osoba koje istovremeno mogu boraviti na plesnom podijumu zavisi o veličini podijuma i preporuka je da se osigura prostor od 4m2 po osobi. Tokom aktivnosti intenzivnijeg plesa preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti od 2 metra između osoba, osim između članova iste porodice ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu", piše u preporukama.

SAHRANE

Kad je riječ o organizovanju sahrana, preporuka je da se, za vrijeme boravka u svim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje fizički razmak između osoba (prisutne osobe, predstavnici vjerskih zajednica i osoblje) od dva metra.

Pravilo fizičke udaljenosti se, kako navode, ne mora primjenjivati između članova iste porodice ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu.

Što se tiče maski za lice, obavezno je korišćenje tokom boravka u javnim zatvorenim prostorima.

IJZ je izdao preporuke i u vezi sa rasporedom sahranjivanja, pa je neophodno osigurati dovoljan vremenski razmak između sahrana, da bi se mogle sprovesti sve mjere čišćenja i dezinfekcije prostorija u kapeli ili drugom objektu koji se koristi za iskazivanje saučešća nakon svake sahrane, posebno uzimajući u obzir često dodirivane predmete i površine.

"Ožalošćenim osobama članovima porodice kojima je propisana mjera samoizolacije treba omogućiti dolazak na sahranu i posljednji ispraćaj. Saglasnost izdaje nadležni sanitarni inspektor na zahtjev osobe uz posebno propisane uslove osim ako osoba ima simptome bolesti", navode iz IJZ.

Posluživanje i konzumacija hrane i pića se ne preporučuje, osim, kako se navodi u preporukama, ako se ne može organizovati na način da se poštuju mjere fizičkog distanciranja, hogijene prostora, nošenja maski od strane angažovanog osoblja i adekvatnih higijenskih mjera prostora, pribora i posuđa.

"Zabranjeno je sliženje hrane i pića u improvizovanim objektima – šatorima", navodi se u mjerama.

Institut za javno zdravlje (IJZ) prpiremio je, inače, privremene preporuke za postupanje i sprovođenje mjera zaštite od COVID - 19 u hotelima.

IJZ saopštio je da će se najvažniji aspekt turističke sezone 2020. ogledati u sigurnosti i poštovanju preporuka ljekarske struke, zbog čega je Institut pripremio niz mjera, među kojima su i Preporuke za postupanje i sprovođenje mjera zaštite od COVID - 19 u hotelima i drugim objektima za pružanje usluga smještaja.

"Svi zaposleni u hotelijerstvu dužni su da poštuju opšte mjere prevencije širenja infekcija. Takođe, na upravama i menadžerima hotela je da sprovedu određene administrativno organizacione mjere koje za cilj imaju unapređenje poštovanja preporuka i njihove implementacije u praksi, kao i niz mjera koje je IJZ predložio poslodavcima, a koje se odnose na postupanje sa zaposlenima i njihovim eventualnim obolijevanjem".

Ovim preporukama definisan je niz tehničkih mjera koje su od posebnog značaja za normalno funkcionisanje objekata, prije svega Opšta pravila za hotelske prostore i druge prostore za smještaj u kojima su jasno definisana pravila održavanja higijene smještajnih jedinica, kao i uputstva za rad ugostiteljskih objekata.  

Takođe, IJZ propisao je i Preporuke za rad otvorenih i zatvorenih bazenskih kupališta, vodenih parkova, spa & wellness centara tokom epidemije COVID-19, kao i drugih objekata koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa uslugama u hotelskim i drugim ugostiteljskim objektima, u kojima se pružaju usluge smještaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka.

Obavezne mjere za privredu i građane se nalaze NA OVOM LINKUa objavljene su i preporuke za preduzetnike koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima.   

Što se tiče preporuka koje se odnose na prevoz putnika, IJZ je jasno definisao koje mjere je neophodno sprovoditi u cilju bezbjednog prevoza putnika u autobuskom i kombi prevozu, taksi vozilima i prilikom pružanja usluga iznajmljivanja vozila (rent-a-car).

izvor : RTCG