DPS uputio Vladi inicijativu za izradu zakona o sankcionisanju širenja lažnih vijesti

Demokratska partija socijalista uputila je Vladi inicijativu da se izradi zakonska regulativa kojom će se sankcionisati širenje “fake news” odnosno lažnih vijesti putem medija, nakon što su na posljednjoj sjednici Predsjedništva u januaru konstatovali da je tu oblast neophodno regulisati zakonom.

DPS je predložio Vladi da pronađe način da to pitanje uvede u zakonske okvire, u skladu sa najboljom praksom razvijenih evropskih zemalja i država članica NATO-a.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić za portal Antena M kaže da će za izradu tog zakona biti potrebno duže vrijeme.

“Imajući u vidu da je u pitanju jedna složena oblast koja još uvijek nema adekvatnu uporednu zakonsku praksu biće potrebno izvjesno vrijeme da zakonski tekst bude izrađen tako da u skorije vrijeme ne očekujem da ćemo imati opipljiviji tekst koji možemo predočiti javnosti”, navodi Nikolić.

Sa zakonom se, kaže, neće žuriti, jer je osnovni razlog za njegovo donošenje - bolje uređenje te oblasti i praćenje trendova savremenih demokratija.

“Time se, valjda i konačno, demantuju svi strahovi pojedinaca iz medija i NVO sektora o tobožnjoj cenzuri koja se uvodi u susret izborima”, kaže Nikolić.

Podsjetimo, termin “fake news” postao je popularan tokom prošle godine u SAD, naročito tokom kampanje za američke predsjedničke izbore. Taj izraz je naročito koristio sadašnji predsjednik SAD Donald Tramp u svojim tvitovima, a ubrzo je u Americi postao “izraz godine”. Fake news označava lažnu, često senzacionalnu informaciju koja se širi pod maskom novinskog izvještavanja.

Nedavno je taj termin postao popularan i u Crnoj Gori, a iz DPS-a su pojasnili da tom inicijativom žele da zaštite prava građana na istinito informisanje.

Izvor:AntenaM