Parlament Kosova da ratifikuje sporazum

Predsjednici Crne Gore i Kosova, Filip Vujanović i Hašim Tači, potpisali su danas u Podgorici zajedničku izjavu kojom su pozvali kosovski parlament da ratifikuje Sporazum o državnoj granici dvije zemlje.

Iz kabineta predsjednika Vujanovića je saopšteno da su se dvojica državnika sastaliu Podgorici u Vili Gorica, u namjeri da ohrabre Skupštinu Kosova da ratifikuje Sporazum o državnoj granici Crne Gore i Kosova potpisan u Beču 26. avgusta 2015. godine.

"Nakon sastanka potpisali su zajedničku izjavu kojom su pozvali Skupštinu Kosova da izvrši ratifikaciju ovog sporazuma. Zajednički poziv upućen je polazeći od međusobnog povjerenja, dobre volje i potrebe daljeg unapređenja odnosa a poštujući suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost obije države, uz ispunjavanje obaveze iz Povelje UN i poštovanja Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan", navodi se u saopštenju.

U zajedničkoj izjavi pozvali su nadležne u Crnoj Gori i Kosovu da se, nakon ratifikacije, diplomatskim kanalima, međusobno obavijeste da je sproveden postupak ratifikacije sporazuma i konstatuju da je stupio na snagu, čime su se stvorili uslovi da se formira Zajednička radna grupa za obilježavanje granične linije.

"Ova radna grupa će, u koliko bude potrebno, ponovo razmotriti i eventualno korigovati sektore u pravcu Čakora i Kulla e Zhlipt, a koja mogućnost je predviđena članom 7 stav 3 navedenog sporazuma", navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika Vujanovića.

 

Izvor: rtcg