Svi tipovi kredita podliježu moratorijumu

Viceguvernerka Centralne banke Zorica Kalezić saopštila je u Jutarnjem programu TVCG, da svi tipovi kredita podliježu moratorijumu, dodajući da je izvjesno da će banke imati sluha za produženje roka otplate i za prilagođavanje kamatnih stopa u aktuelnoj situaciji.

Kako je istakla radi se o eksternim šokovima, koji se događaju jednom u stotinu godina, i na koje nije uticalo nesavjesno poslovanje.Plan nam je bio da pomognemo targetiranoj grupi, dakle onima koji u ovoj situaciji osjećaju naviše gubitke.

Istakla je da svi tipovi kredita podlijeću moratorijumu.

"Ne treba klijenti da dolaze u banku, sve mogu da završe putem telefona, meilom ili preko aplikacija. Banke u roku od pet dana moraju da ispoštuju moratorijum, a da klijenti obavijeste svoje poslodavce kako bi moratorijum bio ispoštovan i čitav proces bio kompletiran," istakla je ona.

Ona ističe da je 61.434 klijenta podnijelo  prijavu za moratorijum oko 57.739 odnosilo se na fizička, a oko 4.000 na pravna lica.

"Postoji prilično veliko interesovanje, međutim mi trenutno u sistemu imamo i blizu 5 hiljada pravnih lica što znači da se 3/kompanija prijavilo za moratorijum," navela je ona.

Izvor:RTCG