Danas o pomoći članicama u borbi protiv COVID-a19

Ministri vanjskih poslova država članica NATO-a raspravljaće danas o pomoći zemljama članicama u borbi protiv novog koronavirusa.

Na sastanku, koji će biti održan putem video konferencije i kome će prisustvovati i crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović, biće raspravljano o bezbjednosnim implikacijama COVID-19 krize na Alijansu i saveznice.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je na konferenciji za novinare u srijedu da je Alijansa otvorena za saradnju i pomoć svojim saveznicima u borbi protiv pandemije koronavirusa, i da je primarni cilj da zdravstvena kriza ne postane bezbjednosna. Stoltenberg je objasnio da su od nekoliko država članica dobili zahtjeve za pomoć u borbi protiv koronavirusa i da će oni biti koordinisani kroz NATO Centar za odgovor na krize. Crna Gora je 27. marta uputila NATO zahtjev za pomoć, gdje između ostalog, traži od Alijanse respiratore, testove, maske, krevete. Stoltenberg je rekao da su snage NATO-a prisutne od početka zdravstvene krize i da ostaju posvećene podršci svojim saveznicima, kroz odgovarajuće mehanizme pomoći.

“NATO radi svoj dio posla u borbi protiv COVID-19”, rekao je Stoltenberg. On je podsjetio na pomoć koju su zemlje članice uzajamno uputile.

“Iz Turske je upućen avion medicinske opreme u Italiju i Španiju, kao zemlje koje su među najugroženijima pandemijom koronavirusa, a bolnice u Njemačkoj hospitalizuju pacijente iz Italije i Francuske”, kazao je Stoltenberg. On je kazao i da Sjeverna Makedonija, kao nova članica NATO-a, koristi mehanizme pomoći u borbi protiv COVID-19.

“U ovoj krizi smo zajedno i odgovor na nju će imati efekta samo ukoliko bude zajednički. Primarni cilj je da zdravstvena kriza ne postane prijetnja po bezbjednost”, rekao je Stoltenberg.

Izvor: MINA