Nastavak podrške evropskoj integraciji Crne Gore

Rumunija će nastaviti da podržava Crnu Goru u procesu evropske integracije, naročito tokom predsjedavanja Evropskom unijom (EU) u prvoj polovini naredne godine, poručeno je sa sastanka ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića i rumunskog ambasadora Ferdinanda Nađa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Pejović je zahvalio Nađu na podršci koju Rumunija pruža Crnoj Gori u pregovaračkom procesu sa EU, i izrazio zadovoljstvo bilateralnim prijateljskim odnosima dvije države.

„Iskustvo naših kolega iz Rumunije na njihovom putu ka EU je dragocjeno u procesu reformi na kojim radimo svakodnevno. Očekujemo da će se podrška u ostvarivanju evropske agende naročito unaprijediti i intenzivirati tokom rumunskog predsjedavanja EU“, istakao je Pejović.

On je informisao ambasadora o trenutnom stanju u pregovorima, i ukazao na važnu ulogu rumunske Vlade koju će imati u politici proširenja tokom svog predsjedavanja.

Nađ je, kako se navodi, podsjetio da je Rumunija već počela pripreme za predsjedavanje, i poručio da će integracija Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta rumunskog predsjedništva, jer je to zajednički interes i regiona i Unije.

„On je pozdravio napore Vlade Crne Gore i njenu maksimalnu posvećenost ostvarenju njenog najbitnijeg spoljnopolitičkog cilja – članstva u EU“, kaže se u saopštenju.

Izvor:rtcg