Sud naložio vraćanje Vukčevića u Savjet RTCG

Osnovni sud u Nikšiću donio je danas privremenu mjeru kojom se nalaže da se Nikola Vukčević vrati na mjesto člana Savjeta Javnog servisa do okončanja pravosnažnosti postupka, saopštili su predstavnici četiri nevladine organizacije (NVO).

U saopštenju Centra za razvoj nevladinih organizacija, Centra za građansko obrazovanje, Instituta alternativa i Centra za monitoring i istraživanja, navodi se da je takvu odluku ranije već donio podgorički Osnovni sud u slučaju, kako su kazali, nezakonito smijenjenog člana Savjeta RTCG Gorana Đurovića.

„Ovakve sudske odluke, u atmosferi nezabilježnih pritisaka vladajuće partije, predstavljaju snažan impuls za povratak povjerenja u pravosuđe“, smatraju u tim NVO.

Prema njihovim riječima, Skupština Crne Gore i njeni poslanici ne mogu biti iznad zakona i sudskih odluka. Navodi se da bi moguća opstrukcija vlasti da poštuje sudske odluke i zakone države dalje štetila državnom interesu Crne Gore.

„Zato očekujemo da Skupština, odnosno vladajuća većina, hitno i dosljedno primijeni sudske odluke, što znači i obustavljanje procesa imenovanja Ivana Jovetića na mjesto Vukčevića, kako bi spriječila dalja usložnjava inače već vrlo složene situacije u koju je sistem doveden nezakonitim odlukama vladajuće većine“, kaže se u saopštenju.

Izvor:mina