ULES CG: Radio značajan medij za lokalne zajednice

Povodom 13. februara, Svjetskog dana radija, Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore u saradnji sa Misijom OEBS-a  organizovala je u Kotoru  Okrugli sto na temu „Radio i sport“, kako bi ukazala na ulogu i značaj lokalnog radija za lokalnu zajednicu, kazao je  predsjednik UO ULES CG Dragić  Rabrenović.

„Okrugli sto organizujemo na temu „Radio i sport“ jer je Unesko za ovu godinu odlučio da to bude tema koja će ukazati upravo na značaj radija kao medija i doprinijeti da se razvija svijest kod građana o ovom mediju, koji je i dalje najrasprostranjeniji,  najjeftiniji i najviše dostupan medij i svakako najbrži. Samim tim, radio se dobro prilagođava novim medijima i danas imamo radio koji evoluira i koji je moguće  slušati, čitati i gledati.

Upravo iz tih razloga Unija lokalnih javnih emitera u Crnoj Gori nastoji da ukaže na tu njegovu ulogu i značaj koji ima u zajednicama, prije svega u Crnoj Gori  i u  14 opština gdje su osnivači skupštine opština. Sama tema ove godine je „radio i sport“ iz razloga što su iz Uneska  prepoznali da je sport taj koji spaja i prati identitet kulturne zajednice. Kroz sport je moguće ostvariti internacionalnu saradnju i promovisati fer-plej. Samim tim, radio koji izvještava o sportskim dešavanjima je i dalje popularan i ono na šta su htjeli ove godine da skrenu pažnju iz Uneska  jeste to, da je potrebno obratiti pažnju na tradicionalne sportove koji su za određene sredine i narode značajni  kao i na  samu  ulogu  sportskog izvještavanja na lokalnom nivou. Treba ukazati na značaj rodne ravnopravnosti i uloge novinarki odnosno reporterki koje izvještavaju o sportskim događajima“, ističe Rabrenović, dodajući da su upravo ta tri segmenta razlog, zbog čega je ova tema  odabrana,  i pri čemu je u prvom planu značaj radija kao medija.