Crna Gora primjer za cio svijet

Crna Gora je primjer za cio svijet kako treba iskoristiti turističke potencijale na održiv način, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i direktorke za Evropu u Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO) Alesandre Priante.
 
„Snažno smo fokusirani na turizam, sa akcentom na održivi razvoj. Resurse želimo da sačuvamo za buduće generacije, a kroz niz aktivnosti smo željeli da potvrdimo opredjeljenje ka zelenoj ekonomiji. Podsjetio bih da smo prva država van EU koja je usvojila Zakon o zaštiti od klimatskih promjena“, kazao je predsjednik Vlade.
 
Premijer Marković je kazao i da turizam raste u kontinuitetu te da je svake godine sve veći broj turista, noćenja i prihoda koji se po tom osnovu ostvaruju. Crnu Goru je prošle godine prema preliminarnim podacima posjetilo 2,64 miliona turista, što čini rast od oko 440,000 turista u odnosu na godinu ranije što je najbolji rezultat u istoriji crnogorskog turizma, koji su ostvarili oko 14,5 miliona noćenja. Ostvaren je rekordan prihod od inostranih i domaćih turista u iznosu od oko 1,14 mijardi eura ili oko 100 miliona eura u odnosu na 2018. godinu. Po izvještaju Evropske komisije za putovanja Crna Gora je sa rastom u broju turista od 21% prošle godine bila prva u Evropi, dok su pored nas samo još dvije evropske države imale dvocifrene stope rasta.
 
Predsjednik Vlade je precizirao da je Vlada osim na turizam, usmjerena posebno i na oblasti poljoprivrede, energetike i snaženja sveukupne infrastrukture.
 
Konstatujući da je Crna Gora pretežno avio destinacija, premijer Marković je kazao da se Vlada odlučila da valorizuje aerodrome kako bi poboljšala dostupnost i unaprijedila postojeću infrastrukturu.
 
Priante je kazala da se divi razumijevanju koje Vlada pokazuje u odnosu na značaj turizma za državu i njenu ekonomiju. Istakla je da Svjetska turistička organizacija, kao specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, želi da nastavi kvalitetnu saradnju sa Vladom i Ministarstvom održivog razvoja i turizma, na daljem unapređenju odgovornog i održivog turizma.
 
Ona je najavila da bi generalni sekretar STO Zurab Pololikašvili trebalo na jesen da posjeti Crnu Goru.
 
 
Saopštenje i foto: KABINET PREDSJEDNIKA VLADE Tekst objavila: Sanida Kajević