Marković i Uljarević saglasni da je potreban savez za Crnu Goru i Evropu

U okviru inicijative „Savez za Evropu“, danas su se susreli predsjednik Vlade Duško Marković Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO). Tokom sastanka su razmijenjena mišljenja o nekoliko ključnih tema od značaja za proces demokratizacije i evropeizacije Crne Gore uz saglasnost da je potreban širok savez za Crnu Goru i za Evropu kako bi se dinamizirao proces crnogorskih pregovora sa EU.
 
Predstavnici CGO-a su u okviru pet tema koje su sami pozicionirali iznijeli ključne probleme i dali predsjedniku Vlade, u pisanoj formi, prijedlog kratkoročnih i srednjoročnih mjera intervencije. “Na bazi realizacije tih mjera mi ćemo mjeriti istinsku opredijeljenost Vlade da vodi ovaj dijalog, a u narednom periodu ćemo biti u prilici da donesemo mjerodavnu ocjenu o tome”, kazala je Uljarević.
 
Predsjednik Vlade je uvažio kritički pristup CGO-a, ali i izrazio zadovoljstvo konstruktivnošću. “Mi ćemo predložene mjere od strane CGO-a ozbiljno sagledati. Prepoznao sam vrlo utemeljene prijedloge i vjerujem da je javni interes da neki od njih budu realizovani u brzom vremenskom okviru”, naveo je Marković.
 
Tokom sastanka fokus je bio na pitanjima medijskih sloboda, pravosuđa i borbe protiv korupcije, obrazovanja i perspektiva mladih, odnosa Vlade i kritički orijentisanog dijela NVO sektora, kao i na procesu pregovora Crne Gore sa EU.
 
Sastanku su prisustvovali u ime Vlade Crne Gore Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, Suzana Pribilović, ministarka javne uprave i Aleksandar Drljević, glavni pregovarač, a u ime CGO-a Damir Nikočević, koordinator za razvoj i Tamara Milaš, koordinatorka programa za ljudska prava.
 
Saopštenje i foto: KABINET PREDSJEDNIKA VLADE CRNE GORE I PR TIM CENTRA ZA GRAĐANSKO OBRAZOVANJE 
 
Tekst objavila: Sanida Kajević